
Budyń szejkowy z chia
Zdrowo i pysznie – budyń szejkowy z chia. Deser bez wyrzutów sumienia ?
Składniki:
400 ml zimnej wody
1 ½ miarki szejka waniliowego (użyłam JuicePlus+, więcej info znajdziesz tutaj)
5 łyżek nasion chia
Do wody dodaję proszek szejkowy i krótko miksuję do połączenia się składników. Wodę z szejkiem wlewam do garnka i wsypuję nasiona chia. Podgrzewam, aż całość zgęstnieje. Budyń przelewam do pucharków i odstawiam do wystygnięcia.
Polewa owocowa:
250 g owoców (u mnie to maliny i truskawki – mogą być mrożone)
2,5 łyżeczki ksylitolu
½ łyżeczki agaru
Owoce podgrzewam z ksylitolem, aż się częściowo rozpuszczą. Zasypuję agarem i gotuję około 1-2 minut. Odstawiam do przestygnięcia, a następnie wylewam na budyń. Odstawiam do wystygnięcia.
Budyń szejkowy z chia gotowy. Smacznego ?

Babka borówkowa

Tort z kremem ryżowym (vege)
Zobacz również

Kolorowa babka kisielowa
5 września, 2019
Gniazdka
1 lutego, 2020
2 komentarze
Ola
Smaczny i taki prosty deser. Dzięki za inspirację 🙂
Karolina
Dokładnie tak, szybko, zdrowo i prost 🙂 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂