Tort czapka
Tort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny…
Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni.
Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka.
Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
6 dużych jajek
½ szklanki cukru pudru
9 łyżek wody
6 łyżek oleju
2 łyżki cukru waniliowego
300 g czekolady
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/3 szklanki mąki tortowej
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam.
Żółtka ubijam razem z cukrem pudrem, wodą, olejem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do masy stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijam na sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników.
Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 50 minut do suchego patyczka.
Składniki na krem:
400 ml mleka
1 budyń czekoladowy
2 łyżki cukru
50 g czekolady
250 g masła
Dodatkowo:
300 g dżemu wiśniowego bez cukru
300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
1,5 szklanki kompotu wiśniowego lub soku wiśniowego rozcieńczonego wodą
Przygotowanie:
Zagotowuję 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozprowadzam budyń i cukier. Zimne mleko wlewam do zagotowanego mleka i gotuję, aż zgęstnieje i zrobi się budyń. Do budyniu wkruszam 50 g czekolady, chwilę czekam i mieszam, aż czekolada połączy się z budyniem.
Odstawiam do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieram i dodaję powoli wystudzony budyń, ucieram do połączenia się kremu.
Ciasto lekko ścięłam na dole, żeby bardziej przypominało czapkę, pokroiłam na 5 warstw (piekąc ciasto w zwykłej foremce wystarczy pokroić je na 3 warstwy). Każdą warstwę nasączyłam kompotem wiśniowym i ułożyłam trochę kremu, dżemu i wiśni.
Krem do tynkowania i do dekoracji do krem maślany na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was na stronę Akademii Tortu 🙂
Dekorację można wykonać tylką okrągłą 4 lub 5. W pomponie jest okrągły cukierek, żeby powiększyć jego objętość.
Tort czapka najlepszy jest po 2 dniach. Smacznego 🙂