Tort czapka
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty

Tort czapka

Tort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny…

Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni.

Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka.

Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto:

6 dużych jajek

½ szklanki cukru pudru

9 łyżek wody

6 łyżek oleju

2 łyżki cukru waniliowego

300 g czekolady

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 1/3 szklanki mąki tortowej

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam.

Żółtka ubijam razem z cukrem pudrem, wodą, olejem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do masy stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijam na sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników.

Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 50 minut do suchego patyczka.

Składniki na krem:

400 ml mleka

1 budyń czekoladowy

2 łyżki cukru

50 g czekolady

250 g masła

Dodatkowo:

300 g dżemu wiśniowego bez cukru

300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)

1,5 szklanki kompotu wiśniowego lub soku wiśniowego rozcieńczonego wodą

Przygotowanie:

Zagotowuję 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozprowadzam budyń i cukier. Zimne mleko wlewam do zagotowanego mleka i gotuję, aż zgęstnieje i zrobi się budyń. Do budyniu wkruszam 50 g czekolady, chwilę czekam i mieszam, aż czekolada połączy się z budyniem.

Odstawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieram i dodaję powoli wystudzony budyń, ucieram do połączenia się kremu.

Ciasto lekko ścięłam na dole, żeby bardziej przypominało czapkę, pokroiłam na 5 warstw (piekąc ciasto w zwykłej foremce wystarczy pokroić je na 3 warstwy). Każdą warstwę nasączyłam kompotem wiśniowym i ułożyłam trochę kremu, dżemu i wiśni.

Krem do tynkowania i do dekoracji do krem maślany na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was na stronę Akademii Tortu 🙂

Dekorację można wykonać tylką okrągłą 4 lub 5. W pomponie jest okrągły cukierek, żeby powiększyć jego objętość.

Tort czapka najlepszy jest po 2 dniach. Smacznego 🙂  

Tort czapka

Tort czapka

Tort czapka
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here