Tort czapka
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Torty

Tort czapka

Tort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny…

Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni.

Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka.

Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny 😊

Składniki na ciasto:

6 jajek

½ szklanki cukru pudru

9 łyżek wody

6 łyżek oleju

2 łyżki cukru waniliowego

300 g czekolady

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 niepełna szklanki mąki tortowej

Uwaga: szklanka 200 ml

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam.

Żółtka ubijam razem z cukrem pudrem, wodą, olejem i cukrem waniliowym. Następnie dodaję do masy stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijam na sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników.

Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 55 minut do suchego patyczka.

Składniki na krem:

400 ml mleka

1 budyń czekoladowy

2 łyżki cukru lub ksylitolu

50 g czekolady

250 g masła

Dodatkowo:

300 g dżemu wiśniowego bez cukru

300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)

1,5 szklanki kompotu wiśniowego lub soku wiśniowego rozcieńczonego wodą

Zagotowuję 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozprowadzam budyń i cukier. Zimne mleko wlewam do zagotowanego mleka i gotuję, aż zgęstnieje i zrobi się budyń. Do budyniu wkruszam 50 g czekolady, chwilę czekam i mieszam, aż czekolada połączy się z budyniem.

Odstawiam do wystygnięcia.

Miękkie masło ucieram i dodaję powoli zimny budyń, ucieram do połączenia się kremu.

Ciasto lekko ścięłam na dole, żeby bardziej przypominało czapkę, pokroiłam na 5 warstw. Każdą warstwę nasączyłam kompotem wiśniowym i ułożyłam trochę kremu, dżemu i wiśni.

Krem do tynkowania i do dekoracji do krem maślany na bezie szwajcarskiej. Po przepis odsyłam Was na stronę Akademii Tortu 😊

Dekorację można wykonać tylką okrągłą 4 lub 5. W pomponie jest okrągły cukierek, żeby powiększyć jego objętość.

Tort czapka najlepszy jest po 2 dniach. Smacznego 😊  

Tort czapka
Tort czapka
Tort czapka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *