„Specjał z waflem” na Dzień Taty
Dzień Taty już blisko, dlatego postanowiłam przygotować niespodziankę. W moim „sentymentalnym zeszycie” sprzed 30 lat znalazłam przepis na specjał z waflem – genialna nazwa! Jakbym miała do czynienia z wykwintnym daniem rodem z francuskiej kuchni 😊
Okazało się, że specjał to przekładane masą kakaową wafle na miarę możliwości PRL-u 😊 Dokonałam trochę zabiegów upiększająco – ulepszających i wafle wyszły bardzo smaczne, a że tata to łasuch, będą mu z pewnością smakować 😊
Składniki:
1 paczka wafli (wybrałam bez cukru)
½ szklanki mleka
1 (200g) masła
¾ szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 czubate łyżki kakao
3 garście migdałów w płatkach
Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy wkładam do garnka i podgrzewam, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
Odstawiam na ok. 10 minut do przestygnięcia.
Mleko w proszku i kakao mieszam i stopniowo dodaję do masy, cały czas mieszając.
Na koniec wsypuję płatki migdałów i ponownie mieszam.
Wafle przekładam ciepłą masą i dociążam deską. Zostawiam do wystygnięcia. Następnie kroję specjał na małe kawałki.
Górę możecie przyozdobić czekoladą (zdecydowałam się na napisy z czekolady przypominające warsztat przedszkolaka 🙂 ).
Smacznego 😊
8 komentarzy
KONESSO
Prosty, szybki i z pewnością smaczny przepis 🙂 Proponujemy podać taki specjał z filiżanką świeżo zaparzonej kawy 🙂 Uśmiech na twarzy taty, gwarantowany, pozdrawiamy!
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Oj prawda, tata to smakosz kawy, więc 100% zadowolenia :):):) Pozdrawiam również 🙂
Karol
Kolejna porcja powędrowała do rodziców. Pyszne jak zawsze 😊
Karolina
🙂 Polecam 🙂
Justyna
U mnie obowiązkowo w każde święta muszą być wafle z masą z mleka w proszku. Najlepsze!
Karolina
Zgadzam się całkowicie, są przepyszne :):):) Tego smaku mleka w proszku nie da się niczym zastąpić 🙂 Takie tradycje kulinarne są super 🙂
interpres
Smakowicie wyglądają.
Karolina
Dziękuję:) Są świetne, smakują wciąż tak samo dobrze jak za dawnych lat 😉