ciasto z bezą
Ciasta

Skubaniec

Ciasto, które wszyscy znamy i kochamy 🙂 Skubaniec, szarpaniec, pleśniak… Różne nazwy, ale tak tradycyjne, że właściwie nie trzeba przedstawiać 🙂

Dzisiaj w zakręconym wydaniu 🙂

Składniki:

1/2 kilograma mąki pszennej

200 g masła

4 jajka + 2 białka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru

150-200 g wiśni (mogą by mrożone)

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego piasku). Ciasto dzielę w proporcji 2/3 na 1/3.
2/3 ciasta wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie pozostałe ciasto wyrabiam z kakao.

Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, ciasto smaruję dżemem, układam wiśnie i rozkruszam na to warstwę kakaową. Następnie wstawiam ciasto do piekarnika ponownie na 15 minut.

Międzyczasie przygotowuję pianę. Wszystkie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli szklankę cukru.
Pianę umieszczam w szprycy i dekoruję nią ciasto.
Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota.
Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *