ciasto z bezą
Ciasta

Skubaniec

Ciasto, które wszyscy znamy i kochamy 🙂 Skubaniec, szarpaniec, pleśniak… Różne nazwy, ale tak tradycyjne, że właściwie nie trzeba przedstawiać 🙂

Dzisiaj w zakręconym wydaniu 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki:

500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)

200 g masła

4 duże jajka

2 białka

1 czubata łyżka cukru pudru

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru)

150-200 g wiśni (mogą by mrożone)

Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), cukru pudru i masła zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego piasku). Ciasto dzielę w proporcji 2/3 na 1/3.
2/3 ciasta wykładam na blaszkę (25 cm x 30 cm), rozprowadzam równomiernie i dociskam. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie pozostałe ciasto wyrabiam z kakao.

Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, ciasto smaruję dżemem, układam wiśnie i rozkruszam na to warstwę kakaową. Następnie wstawiam ciasto do piekarnika ponownie na 15 minut.

Międzyczasie przygotowuję pianę. Wszystkie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli szklankę cukru.
Pianę umieszczam w szprycy i dekoruję nią ciasto.
Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota.
Smacznego 🙂

Skubaniec
Skubaniec

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.