Borówkowe kwiatki
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Borówkowe kwiatki

Borówkowe kwiatki to świetny deser z serii „5 składników”, który przygotujesz szybko, sprawnie i bezproblemowo, a do przygotowania tych ciasteczek możesz zaprosić swoje dziecko 😊

Kwiatki ładnie się prezentują, są smaczne, a do ich zrobienia możemy wykorzystać wszystkie owoce o średnicy ok. 1 cm.

Borówkowe kwiatki

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem idziemy na łatwiznę, bo ma być szybko i sprawnie 😊)

125 g borówek

15 kostek czekolady

Ciasto francuskie musi być lekko chłodne. Szklanką wykrawam kółka. Na każdym kółku układam sześć owoców (u mnie to borówki) mniej więcej 1 cm od obwodu.

Łapię ciasto między borówkami i przeciągam je do środka i dociskam. O tak:

Sam środek zostawiam pusty (to będzie miejsce na czekoladę). Gotowe kwiatki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aż się zarumienią.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie, kładę po łyżeczce czekolady w środek każdego kwiatka. Kiedy czekolada zastygnie, borówkowe kwiatki są gotowe.

Smacznego 😊

Borówkowe kwiatki
Borówkowe kwiatki
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *