Borówkowe kwiatki
Borówkowe kwiatki to świetny deser z serii „5 składników”, który przygotujesz szybko, sprawnie i bezproblemowo, a do przygotowania tych ciasteczek możesz zaprosić swoje dziecko 😊
Kwiatki ładnie się prezentują, są smaczne, a do ich zrobienia możemy wykorzystać wszystkie owoce o średnicy ok. 1 cm.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem idziemy na łatwiznę, bo ma być szybko i sprawnie 😊)
125 g borówek
15 kostek czekolady
Ciasto francuskie musi być lekko chłodne. Szklanką wykrawam kółka. Na każdym kółku układam sześć owoców (u mnie to borówki) mniej więcej 1 cm od obwodu.
Łapię ciasto między borówkami i przeciągam je do środka i dociskam. O tak:
Sam środek zostawiam pusty (to będzie miejsce na czekoladę). Gotowe kwiatki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, aż się zarumienią.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy lekko przestygnie, kładę po łyżeczce czekolady w środek każdego kwiatka. Kiedy czekolada zastygnie, borówkowe kwiatki są gotowe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Justyna
To ciasto francuskie najbardziej mi się podoba 😀 Ja to ostatnio do wypieków jestem leniwa, więc idealne dla mnie 😀
Karolina
Dzięki wielkie 🙂 Czasami ma się lenia pospolitego i nie wolno z nim walczyć 🙂 Wtedy takie przepisy są super 🙂