
Babka borówkowa
Niesamowicie mięsista, wilgotna, wręcz lekko ciasna w konsystencji babka borówkowa to ciasto dla tych, którzy do babki zawsze potrzebują herbaty 😉
W czasie pieczenia borówki puszczają sok i babka nabiera bardzo wilgotnej struktury. Ciekawa wersja babki, którą zwolennicy puszystych wypieków chyba nazwaliby lekkim zakalcem… /to oczywiście żart/ 😉 Dla mnie bomba.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
300 g masła
200 g borówek (mogą być mrożone)
4 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ – ¾ szklanki mleka
Uwaga: szklanka 200 ml
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam.
Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka. Na koniec dodaję mąkę na zmianę z ½ szklanki mleka. Jeśli ciasto będzie nadal bardzo gęste, dodajemy resztę mleka.
Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję kakao. Mieszam dokładnie i dodaję do ciemnej masy borówki. Delikatnie mieszam.
Foremkę babkową z kominkiem (średnica w szerokiej części 21 cm) smaruję masłem i posypują kaszą manną. Najpierw wykładam połowę białego ciasta, na to połowę ciemnego z borówkami, następnie znowu białe i na koniec ciemne z borówkami.
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut przy zamkniętym piekarniku.
Kiedy babka lekko przestygnie, wyciągam ją na talerz. Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.
Babka borówkowa gotowa. Smacznego 😊
A jeśli zwróciliście uwagę na paterę, to przyznam, że to moje przypadkowe odkrycie w trakcie klikania po internecie 🙂 Polecam, piękna prostota

Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy

Budyń szejkowy z chia
Zobacz również

Pączki twarogowe
29 grudnia, 2020
Pączki z ziemniakami
18 lutego, 2022
2 komentarze
Marcin
Wygląda przepysznie 🤩
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Uwielbiam takie kombinowane babki 🙂