Babka borówkowa
Babki i babeczki,  Ciasta,  W 30 minut,  Wielkanoc

Babka borówkowa

Niesamowicie mięsista, wilgotna, wręcz lekko ciasna w konsystencji babka borówkowa to ciasto dla tych, którzy do babki zawsze potrzebują herbaty 😉

W czasie pieczenia borówki puszczają sok i babka nabiera bardzo wilgotnej struktury. Ciekawa wersja babki, którą zwolennicy puszystych wypieków chyba nazwaliby lekkim zakalcem… /to oczywiście żart/ 😉 Dla mnie bomba.

Składniki:

2 ½ szklanki mąki tortowej

¾ szklanki cukru

300 g masła

200 g borówek (mogą być mrożone)

4 jajka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

½ – ¾ szklanki mleka

Uwaga: szklanka 200 ml

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam.

Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka. Na koniec dodaję mąkę na zmianę z ½ szklanki mleka. Jeśli ciasto będzie nadal bardzo gęste, dodajemy resztę mleka.

Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję kakao. Mieszam dokładnie i dodaję do ciemnej masy borówki. Delikatnie mieszam.

Foremkę babkową z kominkiem (średnica w szerokiej części 21 cm) smaruję masłem i posypują kaszą manną. Najpierw wykładam połowę białego ciasta, na to połowę ciemnego z borówkami, następnie znowu białe i na koniec ciemne z borówkami.

Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut przy zamkniętym piekarniku.

Kiedy babka lekko przestygnie, wyciągam ją na talerz. Wystygnięte ciasto posypuję cukrem pudrem.

Babka borówkowa gotowa. Smacznego 😊

A jeśli zwróciliście uwagę na paterę, to przyznam, że to moje przypadkowe odkrycie w trakcie klikania po internecie 🙂 Polecam, piękna prostota

Babka borówkowa
Babka borówkowa
Babka borówkowa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *