Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy
Orzeźwiający, lekki i pyszny – taki jest właśnie mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy.
Bardzo łatwy przepis na Wielkanoc.
Składniki na kruchy spód:
1 ¾ szklanki mąki
2 żółtka
110 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Uwaga: szklanka 200 ml
Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35×30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote.
Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
Składniki na warstwę czekoladową:
120 g czekolady ciemnej
100 g czekolady mlecznej
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki masła
Dodatkowo 18 biszkoptów Lady Fingers
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia.
Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty.
Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
Składniki:
6 połówek brzoskwiń z puszki
300 ml soku z brzoskwiń z puszki
2 łyżki cytryny
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ szklanki zimnej wody
Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia.
Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.
Górę dowolnie ozdabiam.
Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego 😊
2 komentarze
Agnieszka
Smakowity i piękny! Mazurek to moje ulubione ciasto Wielkanocne 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo. Gorąco polecam wszystkim, którzy nie lubią słodkich mazurków 🙂