Bułki na mące „00”
Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne 😊
Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już lepić bułeczki.
Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm:
3 dag drożdży
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki na pizzę typ 00
3 łyżki oleju
¾ łyżki soli (płaskiej łyżki)
250 ml ciepłej wody
½ szklanki mąki pszennej typ 550 (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić)
Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.
Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując ewentualnie jeszcze mąką pszenną typ 550.
Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).
Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm (zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią.
I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już Wam 😉
Smacznego 😊
Zdjęcie pomocnicze:
2 komentarze
Kornela
Pyszne i najlepsze bo domowe
Karolina
🙂 Dziękuję 🙂 Oj prawda, domowe najlepsze 🙂