Bułki na mące „00”
Ciasta,  Drożdżowe,  Wytrawnie

Bułki na mące „00”

Delikatne jak piórko, mięciutkie i pyszne – bułki na mące „00” (do pizzy) są po prostu fantastyczne 😊

Wymieszaj wszystkie składniki, poczekaj aż ciasto urośnie i możesz już lepić bułeczki.

Składniki na 9 bułek o średnicy około 10 cm:

3 dag drożdży

2 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

3 szklanki mąki na pizzę typ 00

3 łyżki oleju

¾ łyżki soli

250 ml ciepłej wody

½ szklanki mąki pszennej typ 550

Drożdże zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem. Mieszam dokładnie, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut.

Mąkę na pizzę, olej, sól, wyrośnięte drożdże i wodę umieszczam w misce, wszystkie składniki mieszam i wyrabiam na gładką masę, podsypując jeszcze mąką pszenną typ 550.

Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut (żeby ciasto miało ciepło wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).

Kiedy ciasto wyrośnie, kroję je na równe kawałki i formuję z każdego kawałka kulkę. Następnie taką kulkę rozgniatam na placek o grubości około 1,5 cm (zdjęcie na samym końcu) i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placki przykrywam ściereczką i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie piekę bułki w 200 stopniach przez 15-17 minut, aż się zarumienią.

I tym samym bułki na mące „00” są gotowe. Do tego dobre masło, dżem, miód, a może pomidor? Dodatki pozostawiam już Wam 😉

Smacznego 😊

Bułki na mące „00”
Bułki na mące „00”
Bułki na mące „00”

Zdjęcie pomocnicze:

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *