Tour dei cannoli czyli rzecz o sycylijskich rurkach
Bez pieczenia,  Ciasta,  Podróże z wypiekami,  Testuję, polecam

Tour dei cannoli, czyli rzecz o sycylijskich rurkach

Po 2 miesiącach spędzonych na Sycylii oraz dodatkowych kilku miesiącach w innych częściach Italii czuję się smakowo „uprawniona” do sporządzenia dzienniczka po tytułem Tour dei cannoli. W niejednym mieście i niejednej kawiarni próbowałam tego sycylijskiego przysmaku, w niejednej wersji było mi dane jeść sycylijskie cannoli – klasycznie z ricottą, z mascarpone, w wersji pistacjowej, czekoladowej… Dlatego postanowiłam „urządzić” Tour dei cannoli po polskich kawiarniach i kawiarenkach w poszukiwaniu tego najlepszego smaku, żeby podać Wam jak na tacy miejsca, gdzie warto skusić się na tę sycylijską pychotę.

Ale, ale…

Ale najpierw przedstawmy cannoli – to rurka z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe, oryginalnie nadziana kremem na bazie serka ricotta. Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe.

Tyle w teorii. I teraz wszystko zależy od kawiarni i cukiernika, co zrobi z takim przepisem 🙂

I tu podrzucam Was przepis na domowe cannoli! Polecam!

Tour dei cannoli czyli rzecz o sycylijskich rurkach

Najlepsze i najgorsze cannoli na Sycylii

Najlepsze cannoli na Sycylii, jakie udało mi się zjeść, to cannoli w Katanii, w słynnej kawiarni Savia.

Było przepyszne i to miejsce polecam z całego serca.

Tour dei cannoli czyli rzecz o sycylijskich rurkach

Najgorsze cannolo na Sycylii zjadłam, a dokładnie rzecz ujmując, ugryzłam, bo nie dało się tego zjeść, w Cefalu, na głównej ulicy Starego Miasta – nie polecam, a wręcz odradzam. Potrafi na długo zabić chęć zjedzenia kolejnego cannolo.

Trochę Sycylii w Polsce

A teraz przejdźmy już do naszych polskich kawiarni, które oferują cannoli, bo odnoszę ostatnio wrażenie, że panuje niezły „boom” na ten sycylijski przysmak. Gdzie się człowiek nie obróci, tam cannoli. Nastała moda na Sycylię!

Zatem zaczynamy Tour dei cannoli, czyli rzecz o sycylijskich rurkach w Polsce. Lista nie jest pełna i będzie się stale rozwijać. Bądźcie zatem czujni 😉

  1. Sticky Blenders, ul. 23 Lutego 42, Poznań – bardzo dobre cannoli, nadzienie super, dla mnie trochę za cienkie ciasto, które powodowało, że proporcja rurki do nadzienia nie była do końca wyważona. Ale w smaku świetne. Polecam!
Tour dei cannoli czyli rzecz o sycylijskich rurkach

2. La Planete, ul. Dąbrowskiego 42, Poznań – tutaj niestety nie mogę powiedzieć nic dobrego o cannoli – ciasto było dla mnie za grube, a krem mi nie smakował. Był też z dodatkiem mascarpone, co powoduje, że cannolo jest w całości zbyt tłuste – rurka smażona na głębokim tłuszczu i do tego krem na mascarpone – to za dużo! A poza tym, coś nie zagrało ze smakiem… Nie polecam!

3. Cannolo Cafe, ul. Graniczna 12, Poznań – fantastyczne cannoli – zarówno w wersji klasycznej jak i pistacjowej. Świetnie wyważone smaki, nadzienie na bazie ricotty (można też wybrać z mascarpone, co jest wyraźnie oznaczone i to jest fajne). Rurka rewelacyjnie krucha, krem delikatny. Polecam bardzo!

Tour dei cannoli czyli rzecz o sycylijskich rurkach

4. Port Sołacz, Poznań – cannoli smaczne, ale nie porywa. Sama rurka była ok, ale krem, mimo zapewnień kelnera, był na mascarpone i znowu ten tłusty posmak zbyt ciężkiego cannolo… Tutaj mam dylemat, czy polecać…  

5. Palec do Budki 2.0, ul. Śląska 17a, Gdańsk – smaczne canolli wydawane po 2 sztuki. Smak można wybierać – cytrynowy lub pistacjowy, lub mieszany. Krem na bazie ricotty, więc dosyć lekki. Pistacjowe pyszne, ale dylemat miałam przy cytrynowym – dla mnie ten smak był zbyt dominujący i trochę przykrył smak rurki, która, tak na marginesie, mogłaby być ciut bardziej delikatna. Ale ogólna ocena bardzo pozytywna i polecam 🙂

cdn…

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here