Mazurek z pianką
Wielkanocny mazurek z pianką pochodzi ze „słodkosentymentowego” zeszytu i wymyka się trochę definicji tradycyjnego mazurka. To takie trochę inne wydanie mazurka, które potrafi zachwycić. Zobaczcie sami 😊
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 1/3 szklanki mąki tortowej
½ szklanki cukru
240 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę, cukier, masło, proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto dzielę w proporcji 2/3 do 1/3 i do mniejszej części dodaję kakao i wyrabiam.
Obydwa ciasta owijam folią i wkładam na 20 minut do lodówki.
Następnie ciasto białe dzielę mniej więcej w proporcji 3/5 na 2/5 (po prostu chodzi o to, aby jedna część była trochę większa niż druga 😉 )
Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce wielkości 25 cm x 30 cm (blaszka może być trochę większa, wtedy mazurek będzie bardziej płaski) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki:
4 białka
1 szklanka cukru
¾ szklanki siekanych orzechów
¾ szklanki siekanych migdałów
200 g ulubionego dżemu bez cukru (u mnie był to morelowy)
Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję partiami cukier. Cały czas ubijam, jak na bezę. Białka muszą być sztywne.
Wyciągam podpieczony spód z piekarnika, smaruję dżemem, wykładam połowę piany, na pianę migdały i orzechy, trę na tarce ciemne ciasto, na to układam drugą połowę piany i na pianę trę pozostałe białe ciasto.
Całość wstawiam ponownie do piekarnika na około 25 minut, aż wierzchnie ciasto nabierze złotego koloru.
Mazurek z pianką gotowy. Smacznego 😊
Ten wiosenny talerzyk znalazłam zupełnie przez przypadek – o tutaj 😉
2 komentarze
Konesso
Migdały, orzechy tego w mazurku zabraknąć nie może. Świetny przepis 🙂
Karolina
🙂 Dziękuję bardzo 🙂 Zgadzam się całkowicie, do tego odpowiednia dla mazurka słodycz i jest cudownie 🙂