Baton czekoladowy Zero Cukru
Taki baton czekoladowy Zero Cukru to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają słodkie, ale unikają białego cukru. Baton zawiera erytrol i doskonale sprawdzi się również na diecie keto.
Składniki:
80 g czekolady 100%
100 ml śmietanki 30%
2 ½ łyżki erytrolu (lub więcej, jeśli lubisz słodsze batony – ja wolę smak czekolady deserowej 🙂 )
4 czubate łyżki masła orzechowego
2 garście siekanych orzechów i ulubionych bakalii
4 łyżki mielonych orzechów
Liofilizowane owoce do posypania
Przygotowanie:
Śmietankę umieszczam w rondelku i dodaję erytrol. Podgrzewam, aż śmietanka zrobi się gorąca. Kruszę do śmietanki czekoladę, chwilę czekam, aż czekolada lekko się rozpuści i mieszam do połączenia się składników.
Czekoladę odstawiam do przestygnięcia.
Następnie do przestudzonej czekolady dodaję masło orzechowe, siekane orzechy i bakalie oraz mielone orzechy. Całość mieszam i zagniatam. Formuję rulon, zawijam go w folię i wkładam na kilka godzin do lodówki.
Następnie odwijam, posypuję liofilizowanymi owocami (u mnie aronia, która jest ciemna) i kroję baton w dowolne plastry.
Baton czekoladowy Zero Cukru gotowy. Smacznego 🙂
Baton przechowuję w lodówce.
2 komentarze
Karol
świetna słodycz bez wyrzutów sumienia 😁
Karolina
Dziękuję bardzo i polecam, bo naprawdę warto się skusić 🙂