5 składników,  Babki i babeczki,  Boże Narodzenie,  Ciasta,  W 30 minut,  Wielkanoc

Babka pianka

Czy też zdarza się Wam zostać z niewykorzystanymi białkami, których nie chcecie wyrzucać? Jajecznica z samych białek nie brzmi zachęcająco, a beza była ostatnio…

Proponuję babkę piankę. Przepis znalazłam na luźnej kartce w zeszycie mamy. Z tego, co mogłam ustalić pochodzi z dodatku do gazety Pani Domu z 1996 roku – “Świąteczne Wypieki”.

Można powiedzieć, że przepis jest leciwy i zasługuje na prezentację 🙂

Babka jest mięciutka, ma świetną konsystencję i jest rewelacyjnie szybka w przygotowaniu 🙂

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

4 białka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 kostki masła

1/2 szklanki bakalii

Przyrządzanie:

Rozpuszczamy masło. Z białek ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy piana będzie sztywna, łączymy ją delikatnie łopatką z mąką, proszkiem do pieczenia a na koniec roztopionym masłem. Dodajemy bakalie (u mnie tylko płatki migdałów) i delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy na blaszkę (25cm x 15 cm) wyłożoną papierem.

Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka.

Możemy zrobić polewę, albo posypać babkę cukrem pudrem.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *