
Babka pomidorowa
Niezwykle mięsista i wilgotna babka pomidorowa z dodatkiem kakao z pewnością znajdzie swoich amatorów. Nie jest za słodka, w konsystencji przypomina lekko brownie.
Składniki:
1 ¾ szklanki zblendowanych pomidorów bez skórki
5 kropel esencji waniliowej
1 łyżka cynamonu
½ szklanki oleju
2/3 szklanki ksylitolu
2,5 łyżki kakao
2,5 łyżeczki proszku dopieczenia
1 łyżka powideł bez cukru (lub innego dżemu)
3 szklanki mąki
Orzechy, bakalie
2 białka
W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka.
Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia.
Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.
Składniki:
50 g masła
¼ szklanki ksylitolu
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia.
Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, bo jestem niecierpliwa ;), co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki).
Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki.
Babka pomidorowa gotowa. Smacznego 😊
A do babki polecam Wam świetną książkę – pełną tajemniczości, niedopowiedzeń, duchów przeszłości.
„Trzynasta opowieść” Diane Setterfield to niezwykła i piękna proza. Rozsmakujcie się kulinarnie i duchowo 😊

Szejk czekoladowy

Borówkowy raj
Zobacz również

Serowe oponki
9 stycznia, 2020
Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami
20 marca, 2019