Babka pomidorowa
Babki i babeczki,  Ciasta,  Ciasto do książki,  Fit na słodko,  W 30 minut

Babka pomidorowa

Niezwykle mięsista i wilgotna babka pomidorowa z dodatkiem kakao z pewnością znajdzie swoich amatorów. Nie jest za słodka, w konsystencji przypomina lekko brownie.

Składniki:

1 ¾ szklanki zblendowanych pomidorów bez skórki

5 kropel esencji waniliowej

1 łyżka cynamonu

½ szklanki oleju

2/3 szklanki ksylitolu

2,5 łyżki kakao

2,5 łyżeczki proszku dopieczenia

1 łyżka powideł bez cukru (lub innego dżemu)

3 szklanki mąki

Orzechy, bakalie

2 białka

W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.

Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55-60 minut, do suchego patyczka.

Uchylamy piekarnik i zostawiamy babkę jeszcze na 10 minut do przestygnięcia.

Kiedy babka pomidorowa wystygnie, przygotowujemy polewę.

Składniki:

50 g masła

¼ szklanki ksylitolu

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

Wszystkie składniki na polewę podgrzewamy w małym rondelku do ich połączenia.

Są dwie opcje wylania polewy na babkę – na ciepło, wtedy część polewy wsiąknie w babkę (ten wariant wybrałam ja, bo jestem niecierpliwa ;), co widzicie na zdjęciach po ciemnych smugach w przekroju babki).

Możecie też poczekać, aż polewa wystygnie i wtedy polać nią babkę, będzie lepiej się trzymać, polewa pozostanie na wierzchu babki.

Babka pomidorowa gotowa. Smacznego 😊 

Babka pomidorowa
Babka pomidorowa
Babka pomidorowa

A do babki polecam Wam świetną książkę – pełną tajemniczości, niedopowiedzeń, duchów przeszłości.

„Trzynasta opowieść” Diane Setterfield to niezwykła i piękna proza. Rozsmakujcie się kulinarnie i duchowo 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *