Tarta cytrynowa
Ciasta,  Ciasto do książki,  Podróże z wypiekami

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa rodem z Francji (przepis zaczerpnęłam z mojej magicznej książki „Najlepsze przepisy…”) doskonale wpasuje się w klimat najnowszej powieści Jakuba Małeckiego „Horyzont”. To wspaniała powieść o bezinteresownej przyjaźni, poszukiwaniu siebie i prawdy o samym sobie. Doskonała lektura, chociaż muszę powiedzieć, że dla mnie trochę za mało klimatu charakterystycznego dla Jakuba Małeckiego, który urzekał mnie w poprzednich powieściach.

Tarta cytrynowa jest bohaterem jednego z rozdziałów, pięknego i wzruszającego. Przekonajcie się sami, z kawałkiem tarty cytrynowej przy boku 😊

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki

140 g masła

1 czubata łyżka cukru pudru

2 żółtka (z białek możecie zrobić bezy migdałowe)

Skórka otarta z cytryny

1 szczypta soli

Uwaga: szklanka pojemności 200 ml

Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na kształt koła o średnicy 26 cm. Blaszkę do tarty (użyłam tortownicę 24 cm) smaruję masłem i układam w niej rozwałkowane ciasto. Formuję około 3 cm boczek. Ciasto nakłuwam wielokrotnie widelcem. Blaszkę wkładam do zamrażarki i w tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Blaszkę przekładam bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika i piekę 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Międzyczasie przygotowuję krem do tarty.

Składniki na krem cytrynowy:

¾ szklanki cukru

150 g masła

2 cytryny (sok i otarta skórka)

3 jajka

2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewam niewielką ilości zimnej wody i odstawiam, żeby napęczniała. Cukier, masło sok i otartą skórkę z cytryny umieszczam w misce, którą wkładam do trochę większego garnka z niewielką ilością wody (kąpiel wodna). Całość podgrzewam na średnim ogniu. Kiedy produkty się rozpuszczą i połączą, ubijam masę nad parą (trzepaczką lub blenderem). Masa zrobi lekko piankowa. Następnie dodaję po jednym jajku i nadal ubijam. Na koniec dodaję żelatynę, mieszam z masą i ściągam miskę z garnuszka. Ubijam dalej krem, aż zrobi się lekko gęsty (jak ubite jajka z cukrem). Krem odstawiam na 5 minut do przestygnięcia, a następnie wylewam na ciasto. Pozostawiam do zastygnięcia na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Na koniec możecie przygotować glazurę, chociaż osobiście uważam, że jest za słodka i zbędna 😊

Glazura:

2 łyżki cukru

2 łyżki ciepłej wody.

Rozpuszczam cukier w wodzie, a następnie gotuję, aż zrobi się gęsty syrop, którym polewam tartę. Ciasto możecie ozdobić kawałkiem cytryny.

Smacznego 😊    

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *