Borówkowy raj
Borówkowy raj to sposób na wykorzystanie nieudanego ciasta, zakalca, który przypadkiem może trafić nam się w kuchni 😉 Pyszne owocowo-czekoladowe ciasto. Nikt nawet nie będzie podejrzewał, że to była sytuacja awaryjna 😉
Do przygotowania borówkowego raju będziemy potrzebować 2 tortownic, lub tortownicy i rantu cukierniczego. Jedna tortownica o wymiarach 26 cm, a druga o 28 cm.
Zaczynamy od przygotowania spodu:
50 g masła
2 szklanki pokruszonego ciasta, ciasteczek.
Masło rozpuszczam i dodaję do niego pokruszone ciasto, całość mieszam. Na dno większej tortownicy kładę papier do pieczenia, tortownicę zamykam (tak, żeby reszta papieru, która wystaje poza dno, była na zewnątrz, nie na bokach tortownicy). Do tortownicy wykładam masło z ciastem i ugniatam na całej powierzchni. Tortownicę wstawiam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję mus czekoladowy.
Składniki:
100 g czekolady ciemnej
100 g czekolady mlecznej
300 ml śmietanki 30%
5 garści ciasta pokrojonego w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam. Śmietankę ubijam, a następnie dodaję na 3 partie do czekolady, za każdym razem delikatnie mieszam do połączenia się składników. Do musu czekoladowego dodaję pokrojone w kostkę ciasto, delikatnie mieszam.
Do tortownicy ze spodem ciasteczkowym wkładam obręcz mniejszej tortownicy i wykładam do środka mus czekoladowy, tortownicę ponownie wstawiam do lodówki.
Teraz mogę przygotować mus owocowy.
Składniki:
1 galaretka jagodowa (lub inna ulubiona)
350 ml wody
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki naturalnego jogurtu
Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia.
Śmietankę ubijam. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, dodaję do niej ubitą śmietankę i jogurt i mieszam lub delikatnie miksuję do połączenia się składników. Mus owocowy wykładam na mus czekoladowy i ciasto wędruje ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Końcowym etapem jest przygotowanie owocowej pokrywy.
Składniki:
2 galaretki przezroczyste
500 g borówek
2 galaretki przezroczyste rozpuszczam w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ciasto ściągam z większej tortownicy. Dno i boki większej tortownicy (28 cm) wykładam jednym kawałkiem folii spożywczej. Nie może być żadnej dziurki, bo galaretka nam ucieknie 😊 Teraz ciasto ponownie układam na dużej tortownicy. Papier do pieczenia stanowi dodatkowe zabezpieczenie i wykładam nim boki większej tortownicy. Ściągam delikatnie obręcz mniejszej tortownicy (wcześniej dobrze jest dookoła objechać nożem, żeby musy odeszły od obręczy), a do pustej przestrzeni między ciastem a większą tortownicą wsypuję borówki, część borówek wędruje również na górę. Całość zalewam tężejącą galaretką i wstawiam do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż galaretka zastygnie.
Następnie ściągam obręcz tortownicy i delikatnie usuwam folię i papier.
Jeśli brak Wam cierpliwości na zabawy z małą i dużą tortownicą, całe ciasto możecie zrobić w jednym rozmiarze tortownicy, a borówki i galaretkę wylać na ciasto jako ostatnią warstwę 😊
Borówkowy raj gotowy.
Smacznego 😊