Babka staropolska
Drożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.
Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 ½ szklanki mąki tortowej
8 żółtek
6 dag drożdży
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła
½ szklanki mleka
Płatki migdałów, rodzynki, otarta skórka z cytryny
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rodzynki myję i suszę, najlepiej na ręczniku papierowym.
Masło rozpuszczam i odstawiam.
Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniego mleka razem z łyżeczką cukru i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem.
Mleko podgrzewam, musi być letnie.
Mąkę przesiewam, do mąki dodaję szczyptę soli, dodaję podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, mleko i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiam (zrobiłam do robotem kuchennym i zajęło mi to około 15 minut). Wyrobione ciasto ładnie odchodzi od ręki, jest elastyczne i miękkie.
Na koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam.
Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 40 minut.
Następnie smaruję foremkę babkową masłem i posypuję kaszą manną i wykładam ciasto do foremki.
Ciasto ponownie odstawiam do wyrośnięcia, tym razem na 20-25 minut.
Następnie wstawiam babkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 40-45 minut do suchego patyczka.
Jeśli babka w trakcie zrobi się zbyt ciemna, możesz przykryć ją folią aluminiową.
Po upieczeniu wyciągam babkę z piekarnika i zostawiam do wystygnięcia. Następnie wyciągam babkę z foremki i dowolnie ozdabiam – cukrem pudrem, lukrem, czekoladą…
Babka staropolska gotowa. Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z książki „Książka kucharska” z 1985 roku.
2 komentarze
Julia
Taką babkę to jadłabym nawet bez okazji. pyszności 🙂
Karolina
Dziękuję bardzo 🙂 Babka jest faktycznie mega pyszna i polecam, nie tylko na Wielkanoc 🙂