Sernik pistacjowy
Doskonale kremowy i rewelacyjnie smaczny sernik pistacjowy – idealna propozycja na każde święta, urodziny, małe i duże „zachciewajki”.
Warto się skusić i podarować sobie ten pyszny smak pistacji 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na spód:
90 g masła
200 g ciasteczek petite beurre
Przygotowanie:
Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 21 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki.
W tym czasie przygotowuję masę serową.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżka mąki
200 g pasty pistacjowej (u mnie z prażonych pistacji, dlatego sernik nie jest zielony)
250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę i pastę pistacjową umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy.
Śmietankę ubijam, dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam łopatką. Masę serową wlewam do tortownicy.
Piekarnik nagrzewam do 150 stopni. W piekarniku stawiam naczynie, do którego wlewam wrzącą wodę.
Obok naczynia (lub nad naczyniem) z wodą ustawiam tortownicę z sernikiem. Zamykam piekarnik i piekę sernik 75 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam zamknięty na 15 minut. Następnie uchylam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 5 minut.
Po tym czasie wyciągam sernik i odstawiam do całego wystygnięcia, najlepiej na całą noc (kiedy wystygnie, wstawiam go do lodówki).
Następnego dnia przygotowuję polewę.
Składniki na polewę:
50 ml śmietanki 30%
25 g masła
75 g białej czekolady
50 ml amaretto
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam, ale nie gotuję. Następnie wrzucam masło i białą czekoladę i mieszam do połączenia się składników. Na koniec dodaję amaretto, mieszam i wylewam polewę na zimny sernik.
Kiedy czekolada zastygnie, możecie jeszcze przygotować maliny, które doskonale smakują z pistacjami.
Składniki na frużelinę malinową:
100 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Maliny i cukier puder podgrzewam, aż maliny puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewam do malin. Podgrzewam na średnim ogniu, aż maliny zgęstnieją.
Kiedy frużelina przestygnie, wykładam ją na ciasto. Dekoruję sernik wg uznania – u mnie to kawałki różnych czekolad.
Sernik pistacjowy gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
Filip
upiekłem, ten sernik jest genialny????????
Karolina
Super 🙂 Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego 🙂