Ciasteczka owsiane bez mąki
Przepyszne ciasteczka owsiane, które z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni na stałe. Proste składniki, szybkie przygotowanie i świetny smak – to główne zalety tych ciasteczek. A dodatkowo to ciasteczka owsiane bez mąki 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ok. 12 sztuk:
100 g masła
80 g (1/3 szklanki) cukru
2 żółtka
1 białko
220 g (2 szklanki) płatków owsianych górskich
50 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów
2 garście ulubionych bakalii (u mnie żurawina)
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodaję płatki owsiane, mielone migdały, żurawinę i ubitą pianę z białka i mieszam wszystko delikatnie łopatką.
Blaszkę (tę dużą z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia. Na blaszce układam po łyżce ciasta, lekko rozgniatam, formuję kształtne ciasteczko i blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piekę 15 minut, aż ciasteczka zrobią się rumiane.
Ciasteczka owsiane bez mąki gotowe. Smacznego 🙂