Tort czekoladowo-marcepanowy
Myślę, że nie tylko od święta i na święta – tort czekoladowo-marcepanowy sprawdzi się w każdej sytuacji 😊 To przepis dla prawdziwych miłośników czekolady i marcepanu.
Bazą dla tortu jest ciasto marchewkowe, które świetnie komponuje z resztą dodatków.
Ciasto i marcepan przygotowałam dzień wcześniej.
Składniki na ciasto:
2 szklanki tartej marchewki (2 duże marchewki)
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
1 płaska łyżka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżki kakao
1 szklanka oleju
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Jajka, cukier i cukier waniliowy dokładnie ubijam do uzyskania puszystej masy, następnie dodaję powoli marchewkę cały czas mieszając.
Do miski wsypuję mąkę, cynamon, kardamon, gałkę, kakao i proszek do pieczenia. Mąkę z przyprawami mieszam i dodaję na zmianę z olejem do ciasta.
Dno tortownicy (20 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 40 minut do suchego patyczka.
Przepis na domowy marcepan znajdziesz tutaj (do tortu zrobiłam podwójną porcję), ale możesz skorzystać również z gotowej masy marcepanowej (400-500 g) 😊
Gotowy marcepan wkładam na noc do lodówki.
Składniki na krem i tynk:
500 g miękkiego masła
½ szklanki mleka
6 łyżki mleka w proszku
12 łyżek mleka skondensowanego
200 g czekolady ciemnej
2 łyżki kakao
Masło najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, musi być całkowicie miękkie. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Mleko podgrzewam i dodaję mleko w proszku, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszam.
Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mleko skondensowane po łyżce, cały czas ubijam. Wlewam mleko wymieszane z mlekiem w proszku i dokładnie miksuję.
Do kremu dodaję rozpuszczoną czekoladę oraz kakao i miksuję na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Dodatkowo potrzebuję 200 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru i szklankę letniej wody z sokiem z połówki cytryny.
Teraz mogę złożyć tort.
Marcepan dzielę na pół i każdą połówkę rozwałkowuję na blat o średnicy 20 cm. Marcepan może się lepić, należy podsypać go wtedy cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z cytryną, smaruję połową dżemu, na to kładę jeden blat z marcepanu i wykładam 1/3 porcji kremu czekoladowego. Krem przykrywam drugim blatem i powtarzam całą procedurę. Na górę kładę trzeci blat i nasączam do 1/3 wody z cytryną. Tort wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą czekoladowego kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.
Ozdoby wykonałam z bezy i zielonego barwnika.
Składniki:
2 białka
6 łyżek cukru
Białka ubijam na sztywno i powoli dodaję po łyżce cukru, za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Do połowy dodaję zielony barwnik i wyciskam szprycą choineczki. Suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni 90 minut bez termoobiegu i około 60 minut z termoobiegiem.
Śnieg to pokruszone bezy.
Tort czekoladowo-marcepanowy należy przed podaniem wyciągnąć 10 minut wcześniej z lodówki i kroić gorącym nożem.
Smacznego 😊