
Baklawa zawijana
Baklawa zawijana – spróbuj tej pyszności! Skradnie Twoje serducho i przeniesie Cię w wakacyjne klimaty… Turcja, Grecja, Bałkany… Baklawę możesz w prosty sposób zrobić w domu. Zobacz.
Składniki:
300-400 g ciasta filo (w zależności od opakowania)
200 g siekanych orzechów pistacjowych
150 g siekanych orzechów włoskich
300 g masła orzechowego (najlepiej lekko płynnego)
4 łyżki miodu
150 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Blaty ciasta filo dzielę na 3 części (wychodzi przeważnie po 3-4 blaty na jedną część). Dwie części zwijam i przykrywam ściereczką, żeby ciasto nie wysychało, a jedną część kładę na stole (stolnicy). Smaruję masłem jeden blat, przykrywam drugim i tak postępuję z każdym blatem. Kiedy wszystkie blaty z pierwszej części mam już posmarowane masłem i ułożone jeden na drugim, przekrawam blaty na pół (wzdłuż dłuższego boku). Na krawędzi dłuższego boku wykładam 1/6 masła orzechowego (około 1 łyżka) i 1/6 porcji wszystkich orzechów. Ciasto zwijam w rulon. Tak samo postępuję z drugą częścią, którą mam już posmarowaną masłem, a następnie rozpoczynam całą procedurę smarowania masłem i zawijania rulonów z pozostałymi blatami schowanymi pod ściereczką (łącznie będę miała 6 rulonów).
Następnie rulony układam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby do siebie przylegały (wielkość blaszki dopasuj. U mnie była to blaszka 35×45 cm). Wszystkie rulony smaruję z góry pozostałym masłem i blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, aż ciasto porządnie się zarumieni.
Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Lekko ciepłą baklawę polewam syropem.
Składniki na syrop:
4 łyżki miodu
60 ml wody
Przygotowanie:
Wodę podgrzewam i dodaję do niej miód. Dokładnie mieszam i takim syropem polewam rulony baklawy. Górę możecie posypać mielonymi lub siekanymi migdałami, orzeszkami. Następnie odstawiam wszystko do wystygnięcia.
Wystygniętą baklawę kroję na kawałki. Baklawa zawijana gotowa. Smacznego 🙂

Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Zobacz również

Pączki z ziemniakami
18 lutego, 2022
Deserki waniliowo-malinowe
29 sierpnia, 2023