Oponki wegańskie
Oponki wegańskie, czyli jak stworzyć coś z niczego 😊 Bez sera, bez mleka, bez masła, bez jajek i dodatkowo – bez drożdży 😛 Spore wyzwanie, ale zwieńczone sukcesem. Z niczego powstał fajny i szybki smakołyk.
Składniki na około 12 sztuk:
1 ¾ szklanki mąki
1 szczypta soli
½ łyżeczki sody
2 łyżki wódki
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek musu jabłkowego
80 g KASI wegańskiej
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania oponek
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam. Ciasto będzie elastyczne, jeśli zbytnio będzie się kleić, dodaj jeszcze trochę mąki.
Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 6 mm i wykrawam szklanką krążki, a małym kieliszkiem dziurkę w krążkach.
Oponki wegańskie smażę albo na oleju rzepakowym, albo na kokosowym (wlewam na patelnię lub do garnka na wysokość ok. 2-3 cm) na średnim ogniu. Oponki smażę z dwóch stron, aż się zarumienią.
Następnie wykładam je na ręcznik kuchenny do ostygnięcia. Gotowe oponki przekładam do miski i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😊
4 komentarze
Słodko Słodka
Apetycznie wyglądają 😉 Pyszne
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂
Mateusz
Nie pomyślałbym, że takie rzeczy również da się zrobić vegańskie! 😉 dobry pomysł, gratuluję
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Wegańska siostra jest doskonałą inspiracją 🙂 🙂 🙂