Tarta z morelami i bezą
Tarta z morelami i bezą to cudowna propozycja na lato – kruche ciasto, pysznie dojrzałe morele i ta bezowa pianka u góry, która sprawia, że trudno się oprzeć 🙂
Ciasto jest proste, nie wymaga wiele pracy, a efekt cieszy oko i podniebienie.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na kruche ciasto:
300 g (2 ½ szkl.) maki tortowej
200 g chłodnego masła
40 g (1/3 szkl.) cukru pudru
2 żółtka
1 szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagniatam szybko ciasto, rozwałkowuję i wykładam dno i boczki tortownicy 24 cm ciastem (boczki mają u mnie około 2,5 cm wysokości). Ciasto na dnie nakłuwam widelcem.
Surowe ciasta w tortownicy wstawiam do zamrażarki, a międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam tortownicę z zamrażarki i wkładam bezpośrednio do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 minut.
W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Składniki na owocowe nadzienie:
500 g moreli
250 g jasnego dżemu (ulubionego)
½ cytryny
Przygotowanie:
Morele myję i kroję w ćwiartki. Dżem mieszam z sokiem z ½ cytryny.
Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, układam na cieście morele i przykrywam je dżemem. Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i zapiekam owoce z dżemem 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowuję bezę.
Składniki na bezę:
3 białka
125 g (2/3 szkl.) cukru
Przygotowanie:
Białka ubijam na białą pianę, a następnie dodając powoli cukier ubijam na bardzo sztywną bezę, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Ciasto wyciągam z piekarnika i przykrywam bezą. Teraz zmniejszam temperaturę piekarnika do 140 stopni, włączam termoobieg i suszę bezę 45 minut. Tartę zostaw koniecznie do wystygnięcia, żeby dżem się ustabilizował.
Tarta z morelami i bezą gotowa. Możesz ją podawać z bitą śmietaną, polać kwaśnym sosem, albo posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Jeden komentarz
Kafolina
Tarta z morelami I bezą w wykonaniu Pani Ewy, która przesłała mi zdjęcie. cytuje- Dziękuję za przepis super ????A rodzinka pałaszowała aż miło było patrzeć.????