Bez pieczenia,  Karnawał

Trufle (kulki owsiane)

Dzisiaj proponuję kulki owsiane szumnie nazywane w latach 80-tych truflami (hmmm, jakie czasy, takie trufle 🙂 )

To przepis, na widok którego dietetycy załamują ręce lamentując ze zgrozą, a przemysł cukierniczy zaciera ręce z dzikim uśmiechem. Kilogram cukru na kilogram płatków owsianych!!! To przecież kąpiel w morzu cukru 🙂

Oczywiście dokonałam redukcji tej obłędnej ilości zasłodzenia, ale odbyło się to kosztem twardości kulek.

Z dzieciństwa pamiętam, że były one raczej twardawe i kruche, zapewne za sprawą podgotowanego cukru. Moje są miękkie, ale nadal smaczne.

Jeśli nie macie zamiaru wykarmiać całej armii, przedszkola lub osiedla, nie zużywajcie kilograma płatków, bo ilość kulek będzie wręcz nie do opanowania.

Proponuję 1/4 porcji, a i tak otrzymacie około 30 kulek.

Podaję zatem przepis docelowy:

1/2 szklanki cukru (więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie)

1/4 kostki masła

1,5 łyżki ciemnego kakao

wanilia

100 g kwaśnej śmietany

250 g płatków owsianych

migdały, orzechy (opcjonalnie)

 

Masło i cukier rozpuszczamy w garnku, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy około 3-5 minut na wolnym ogniu, mieszając.

Odstawiamy masę do przestygnięcia (nie musi być całkowicie zimna, wystarczy, że będzie letnia).

Dodajemy płatki owsiane i pokrojone migdały lub orzechy i mieszamy.

Następnie formujemy kulki dowolnej wielkości. Kształty nie muszą być idealne. “Kulka” to raczej hasło umowne, a trufle mogą być kształtem podobne do niczego 🙂

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i voilà!

 

Można się objadać 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *