Batony brownie
Rewelacyjne batony brownie bez mąki i dodatku białego cukru. Doskonała i przepyszna propozycja na świetny dodatek do kawy. I jeszcze jedna zaleta – te batony przygotujesz w 30 minut 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
200 g ciemnej czekolady (u mnie 100 g 64% i 100 g 80%)
100 g masła
4 jajka
4 łyżki erytrolu
4 łyżki mielonych orzechów
2 szklanki siekanych ulubionych bakalii (orzechy, migdały, sezam, suszone owoce…)
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Jajka ubijam mikserem z erytrolem. Do masy jajecznej dodaję rozpuszczoną czekoladę z masłem i ponownie miksuję.
Do masy dodaję mielone orzechy i całość mieszam łopatką.
Na koniec dodaję bakalie i całość ponownie mieszam łopatką.
Blaszkę 30 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 15 minut.
Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Na koniec kroję ciasto w dowolnej wielkości batony.
Batony brownie gotowe. Smacznego 🙂