Czekolada dubajska
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie ulubionej czekolady i pysznego nadzienia pistacjowego z chrupką. Czekolada dubajska jest niezwykle łatwa w wykonaniu i niezwykle smaczna – chyba dlatego była swego czasu wielkim hitem internetu 😉
Oryginalnie czekolada ta robiona jest z ciasta kataifi (cieniutkiego jak makaron nitki ciasta), ale ponieważ ta opcja jest dosyć kosztowna, postanowiłam skorzystać z zamiennika, jakim jest ciasto filo. Obydwa ciasta bazują na tych samych składnikach, jednak z tą różnicą, że filo sprzedawane jest w cienkich arkuszach, a kataifi w formie cienkiego makaronu. Zróbmy zatem czekoladę dubajską w domu.
Uwaga: foremka silikonowa 10x20cm
Składniki:
150 g ciasta filo (lub kataifi)
40 g masła
4 pełne łyżki pasty pistacjowej 100%
100 g białej czekolady
1 łyżka tahini (opcjonalnie)
250 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i 64%)
Przygotowanie:
200 g czekolady mlecznej i ciemnej umieszczam w misce, którą wstawiam do rondelka z niewielką ilością wody. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej nad delikatną parą cały czas mieszając. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści ściągam miskę z rondelka i dodaję 50 g pokruszonej czekolady mlecznej i ciemnej i mieszam, aż czekolada się rozpuści. Następnie wylewam 2/3 porcji czekolady do silikonowej foremki i ruszając foremką rozprowadzam czekoladę po całej foremce tak, aby została również na ściankach foremki na wysokość około 3 cm. Czekoladę zostawiam do zastygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiam do lodówki do całkowitego stwardnienia.
W tym czasie kroję ciasto filo na bardzo cienkie paseczki grubości makaronu nitki (troszkę to trwa, cierpliwości 😉 )
Masło rozpuszczam na patelni i wrzucam pokrojone ciasto filo. Cały czas mieszając smażę ciasto, aż nabierze lekko brązowego koloru i zrobi się chrupkie – ciasto nabierze konsystencji siana. Tak przygotowane ciasto odstawiam do przestygnięcia, a w tym czasie rozpuszczam białą czekoladę w kąpieli wodnej i następnie dodaję do niej pastę pistacjową (oraz ewentualnie tahini). Wszystko dokładnie mieszam. Na tym etapie spróbujcie masy pistacjowej i oceńcie, czy nie jest dla Was za mało słodka, jeśli tak, dodajcie trochę cukru pudru, ale weźcie pod uwagę, że dojdzie jeszcze otoczka z czekolady 😉
Do masy pistacjowej dodaję usmażone ciasto i mieszam całość, aż masa pistacjowa połączy się z ciastem filo. Tak przygotowaną mieszankę przekładam do foremki z zastygniętą czekoladą, a na górę wykładam pozostałą mleczną i ciemną czekoladę (jeśli czekolada zastygła w międzyczasie, rozpuszczam ją ponownie nad parą). Foremka z czekoladą wędruje ponownie do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Na koniec czekoladę możecie ozdobić czymś złotym, srebrnym, albo pozostawić bez dodatków. Czekolada dubajska gotowa. Smacznego 🙂
2 komentarze
Czekolada dubajska
Aby uzyskać bardziej płynną konsystencję proponuję dodać więcej pasty pistacjowej,.która sama w sobie ma spory udział oleju, dzięki czemu nadzienie stanie się bardziej kremowe.
Karolina
Moja pasta pistacjowa jest 100% pastą, jest bardzo zwarta i kompletnie niepłynna, nie stosuję past pistacjowych z dodatkiem cukru 🙂 Ale dziękuję za podpowiedź 🙂