Cannoli
Bez pieczenia,  Ciasta,  Desery,  Karnawał,  Podróże z wypiekami

Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni.

To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta.

Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe, które idealnie wpasuje się w nasze karnawałowe klimaty.

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki na ok. 12 cannoli:

150 g (1 1/8 szklanki) maki pszennej 00 (możecie też użyć tortowej)

15 g (1 czubata łyżka) cukru

1 jajko (rozmiar M)

½ łyżeczki kakao

15g roztopionego masła

1 łyżka Marsali (zamiennie białe wino, rum, amaretto)

25 ml białego wina

1 szczypta soli

Dodatkowo:

1 białko do smarowania ciasta

Olej do smażenia

Przygotowanie:  

Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i chwilę wyrabiam, aż składniki dobrze się połączą. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinam koła o średnicy 7-8 cm.

Każde kółko rozwałkowuję w jedną stronę tworząc owal (zdjęcia pomocnicze na końcu przepisu).

Do smażenia cannoli będę potrzebować metalowych rurek.

Rurki smaruję delikatnie olejem i wokół rurki owijam owal z ciasta, który sklejam w jednym punkcie na „krótszym boku” (zdjęcia na końcu). To miejsce smaruję najpierw białkiem i następnie dokładnie dociskam, żeby cannoli nie rozpadły się podczas smażenia.

Tak przygotowane cannoli smażę na głębokim oleju rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią.

Następnie odkładam je do przestygnięcia. Kiedy już będę mogła je wziąć do ręki, delikatnie wypycham rurkę z cannolo (Sycylijczycy zawsze mnie poprawiali, że jedno to CANNOLO, a liczba mnoga to CANNOLI 🙂 Język włoski jest mi obcy, ale to zapamiętałam). Na rurkę nakładam kolejną porcję ciasta i ponownie smażę.

Składniki na krem:

400 g ricotty

4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)

2 łyżki soku z pomarańczy

Skórka tarta z połówki pomarańczy

Dodatkowo:

suszone, kandyzowane owoce, orzechy, czekolada

Przygotowanie:

Ricottę odsączam, dodaję cukier puder, sok i skórę pomarańczową dokładnie mieszam rózgą. Krem przekładam do worka cukierniczego i napełniam nim korpusy cannoli. Następnie ozdabiam każde cannolo czekoladą, owocami, skórką pomarańczową…

Cannoli gotowe. Smacznego 🙂

Cannoli

Cannoli

Cannoli

Zdjęcia pomocnicze

Pamiętajcie, jeśli przez przypadek cannolo Wam pęknie, nie wyrzucajcie tych kawałków i nie martwcie się. Możecie je również podać w wersji „artystycznej”, w jakiej serwowano nam w sycylijskich restauracjach 😉

Przepis inspirowany przepisem ze strony https://www.ricettedellanonna.net/

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here