Cannoli
Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni.
To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta.
Dobre cannoli jest kruche, a krem delikatny. Razem z dodatkami tworzy świetne doznanie smakowe, które idealnie wpasuje się w nasze karnawałowe klimaty.
UWAGA: szklanka 200 ml
Składniki na ok. 12 cannoli:
150 g (1 1/8 szklanki) maki pszennej 00 (możecie też użyć tortowej)
15 g (1 czubata łyżka) cukru
1 jajko (rozmiar M)
½ łyżeczki kakao
15g roztopionego masła
1 łyżka Marsali (zamiennie białe wino, rum, amaretto)
25 ml białego wina
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 białko do smarowania ciasta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i chwilę wyrabiam, aż składniki dobrze się połączą. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinam koła o średnicy 7-8 cm.
Każde kółko rozwałkowuję w jedną stronę tworząc owal (zdjęcia pomocnicze na końcu przepisu).
Do smażenia cannoli będę potrzebować metalowych rurek.
Rurki smaruję delikatnie olejem i wokół rurki owijam owal z ciasta, który sklejam w jednym punkcie na „krótszym boku” (zdjęcia na końcu). To miejsce smaruję najpierw białkiem i następnie dokładnie dociskam, żeby cannoli nie rozpadły się podczas smażenia.
Tak przygotowane cannoli smażę na głębokim oleju rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią.
Następnie odkładam je do przestygnięcia. Kiedy już będę mogła je wziąć do ręki, delikatnie wypycham rurkę z cannolo (Sycylijczycy zawsze mnie poprawiali, że jedno to CANNOLO, a liczba mnoga to CANNOLI 🙂 Język włoski jest mi obcy, ale to zapamiętałam). Na rurkę nakładam kolejną porcję ciasta i ponownie smażę.
Składniki na krem:
400 g ricotty
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
2 łyżki soku z pomarańczy
Skórka tarta z połówki pomarańczy
Dodatkowo:
suszone, kandyzowane owoce, orzechy, czekolada
Przygotowanie:
Ricottę odsączam, dodaję cukier puder, sok i skórę pomarańczową dokładnie mieszam rózgą. Krem przekładam do worka cukierniczego i napełniam nim korpusy cannoli. Następnie ozdabiam każde cannolo czekoladą, owocami, skórką pomarańczową…
Cannoli gotowe. Smacznego 🙂
Zdjęcia pomocnicze
Pamiętajcie, jeśli przez przypadek cannolo Wam pęknie, nie wyrzucajcie tych kawałków i nie martwcie się. Możecie je również podać w wersji „artystycznej”, w jakiej serwowano nam w sycylijskich restauracjach 😉
Przepis inspirowany przepisem ze strony https://www.ricettedellanonna.net/