torcik porzeczkowy
Ciasta,  Torty

Torcik porzeczkowy

Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować 😊

Składniki na ciasto:

125 g masła

2 łyżki cukru

1 szczypta soli

2 łyżki likieru (dowolnego)

1 ½ szklanki mąki

Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Składniki na nadzienie:

500 g czerwonych porzeczek

1 szklanka cukru

5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka 😊)

250 g mielonych migdałów

Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy 1/3 szklanki cukru i mieszamy. Porzeczki odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i nadal ubijamy do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łopatką.

Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem. Tworzymy boczki o wysokości 3 cm. Na ciasto wykładamy połowę bezy, na bezę porzeczki i na to drugą połowę bezy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, układamy na górze kilka ozdobnych gałązek porzeczek i gotowe.

Smacznego 😊

Torcik porzeczkowy
Torcik porzeczkowy
Torcik porzeczkowy
Torcik porzeczkowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *