Torcik porzeczkowy
Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować 😊
Składniki na ciasto:
125 g masła
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki likieru (dowolnego)
1 ½ szklanki mąki
Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i zagniatamy ciasto końcówką do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Składniki na nadzienie:
500 g czerwonych porzeczek
1 szklanka cukru
5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka 😊)
250 g mielonych migdałów
Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy 1/3 szklanki cukru i mieszamy. Porzeczki odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru i nadal ubijamy do uzyskania gęstej masy. Następnie dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łopatką.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem. Tworzymy boczki o wysokości 3 cm. Na ciasto wykładamy połowę bezy, na bezę porzeczki i na to drugą połowę bezy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, układamy na górze kilka ozdobnych gałązek porzeczek i gotowe.
Smacznego 😊
2 komentarze
Vicki
Ciasto raczej nie jest „bez jajek” skoro ma w przepisie białka. 😉
Karolina
🙂 No tak, zgadza się 🙂 całe ciacho ma białka, ale chodziło mi o kruche, że bez jajek i z dodatkiem alkoholu 🙂 Pozdrawiam serdecznie.