Kruche ślimaki
Takie proste, a takie pyszne. Ciasteczka kruche ślimaki to przepyszne maleństwa na raz 😊
Składniki na około 25 ciasteczek:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
1 łyżka rumu
1 białko
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml
Mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, dodaję masło, cukier, jajko i cukier waniliowy. Ciasto zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną część mieszam z kakao, mlekiem i rumem. Następnie obie części ciasta wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkowuję na prostokąty takiej samej wielkości. Jeden prostokąt smaruję białkiem i kładę na niego drugi prostokąt, który również smaruję białkiem. Następnie od szerszej strony zwijam obydwa ciasta w rulon. Roladę odkładam na 30 minut do lodówki.
Następnie roladę kroję w plastry o szerokości 5 mm i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ślimaki piekę w 180 stopniach około 12 minut, aż lekko zaczną się rumienić.
Smacznego 😊