Ciasto maślankowe z owocami
Ciasto maślankowe z owocami to właściwie tradycja w sezonie owocowym. U mnie padło tym razem na truskawki i maliny.
Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza.
Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance lub kefirze bez miksera, przepis znajdziesz tutaj.
A jak zrobić ciasto maślankowe z owocami z użyciem miksera?
O właśnie tak 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto:
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml maślanki
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksuję w misce na gęstą i puszystą masę. Następnie dodaję maślankę i krótko miksuję.
Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję i na koniec dodaję olej, i wszystko znowu miksuję do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jednorodne.
Niewielką blaszkę (u mnie to 28×20 cm, ale może być trochę większa, jeśli nie masz aż tak małej blaszki) wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
Teraz mogę zabrać się do przygotowania kruszonki.
Składniki na kruszonkę:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
35 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku.
Dodatkowo potrzebuję 250 g ulubionych owoców (u mnie to pokrojone w kostkę truskawki i maliny)
Na ciasto wykładam owoce, a następnie posypuję całość kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 45 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 15 minut do suchego patyczka.
Otwieram piekarnik i zostawiam ciasto jeszcze na chwilę w piecu, a następnie wyciągam i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasto maślankowe z owocami gotowe. Jest przepyszne jeszcze na ciepło. Smacznego 🙂
2 komentarze
Kaska
skusiłam się i upiekłam. przepyszne. to będzie jedno z ulubionych ciast z owocami. U mnie w wersji z mango ????
Karolina
Prezentuje się doskonale. Cieszę się, że Ci smakuje i wejdzie do kanonu Twoich ulubionych ciast 🙂 Pozdrawiam 🙂