Deser budyniowy z porzeczką
To dla miłośników budyniowych smaków z lekko kwaśną nutą 😊 Deser budyniowy z porzeczką i prażonymi migdałami pachnie i smakuje latem.
Jeśli chcesz uniknąć krojenia deseru (który trzęsie się jak budyń 😉) , możesz przygotować go od razu w pucharkach.
Do przygotowania w 30 minut 🙂
Składniki na masę budyniową:
750 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
150 g masła
Dodatkowo:
25 – 28 herbatników
500 g porzeczek
2 garście płatków migdałów
Dno i boczki tortownicy lub miseczki o średnicy 24 cm wykładam herbatnikami (jeśli przygotowujesz deser w pucharkach, pokrusz po 2 ciastka do każdego pucharka).
Z podanych składników gotuję budyń. 650 ml mleka zagotowuję z masłem, w 100 ml mleka rozprowadzam mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mleko z mąką dodaję do gotującego się mleka z masłem intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Ugotowany budyń wylewam na ciasteczka.
Porzeczkę myję i wykładam na gorący jeszcze budyń.
Płatki migdałów prażę na suchej patelni i posypuję nimi deser. Dodatkowo możecie rozpuścić ulubioną czekoladę i polać nią cały deser.
Deser budyniowy z porzeczką nakłada się najlepiej wielką łyżką 😊
Smacznego 😊