https://www.slodkisentyment.pl/category/w-Deser budyniowy z porzeczką
Bez pieczenia,  Ciasta,  W 30 minut

Deser budyniowy z porzeczką

To dla miłośników budyniowych smaków z lekko kwaśną nutą 😊 Deser budyniowy z porzeczką i prażonymi migdałami pachnie i smakuje latem.

Jeśli chcesz uniknąć krojenia deseru (który trzęsie się jak budyń 😉) , możesz przygotować go od razu w pucharkach.

Do przygotowania w 30 minut 🙂

Składniki na masę budyniową:

750 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego

150 g masła

Dodatkowo:

25 – 28 herbatników

500 g porzeczek

2 garście płatków migdałów

Dno i boczki tortownicy lub miseczki o średnicy 24 cm wykładam herbatnikami (jeśli przygotowujesz deser w pucharkach, pokrusz po 2 ciastka do każdego pucharka).

Z podanych składników gotuję budyń. 650 ml mleka zagotowuję z masłem, w 100 ml mleka rozprowadzam mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Mleko z mąką dodaję do gotującego się mleka z masłem intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Ugotowany budyń wylewam na ciasteczka.

Porzeczkę myję i wykładam na gorący jeszcze budyń.

Płatki migdałów prażę na suchej patelni i posypuję nimi deser. Dodatkowo możecie rozpuścić ulubioną czekoladę i polać nią cały deser.

Deser budyniowy z porzeczką nakłada się najlepiej wielką łyżką 😊

Smacznego 😊

Deser budyniowy z porzeczką
Deser budyniowy z porzeczką
Deser budyniowy z porzeczką
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *