Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi
Wiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie.
Spróbujcie koniecznie 😊
Składniki na spód:
100 g masła
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 łyżka masła orzechowego
Uwaga: szklanka 200 ml
50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę na średnim ogniu tak długo, aż płatki zrobią się rumiane i chrupiące. Płatki odstawiam do wystygnięcia.
50 g masła rozpuszczam w rondelku.
Do wystudzonych płatków dodaję rozpuszczone masło, kakao, miód i masło orzechowe. Mieszam wszystko dokładnie, a następnie wykładam do tortownicy (22 cm) i ugniatam na całej powierzchni. Tworzę też rant o wysokości ok. 3 cm. Spód wstawiam do lodówki.
Składniki na białą masę:
1 galaretka przezroczysta
350 ml gorącej wody
200 ml śmietany 30% (zamiast śmietany możecie użyć 200 ml jogurtu naturalnego)
Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, ubijam śmietanę i dodaję do niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
Składniki na warstwę wiśniową:
1 galaretka wiśniowa
400 ml wody
300 g wiśni bez pestek
Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką.
Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia.
Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady.
Smacznego 😊