Kruche gwiazdki piernikowe
Kruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące.
Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie 😊 Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję 😊
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki:
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 30 minut (przyznam, że nie trzymałam w lodówce i zrobiłam od razu) a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem.
Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba, dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników 😊
Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe.
Smacznego 😊
Z tych ciasteczek możecie przygotować także piernikową choinkę. Wystarczy kilka różnej wielkości foremek w kształcie gwiazdki i gotowe 🙂
2 komentarze
Pieprzyć z Fantazją
Ciasteczek i pierniczków nigdy dość na święta 😍 Trzeba wypróbować Przepis 😘
Karolina
🙂 O tak, dobry pierniczek nie jest zły, a ciasteczko zawsze ukoi nerwy 😉 Polecam gorąco 🙂 Pozdrawiam 🙂