Eklery z kremem budyniowym
Ciasta,  Desery

Eklery z kremem budyniowym

Tradycyjne eklery z kremem budyniowym – to istne wspomnienie dzieciństwa. Do tego gruba warstwa czekolady u góry i można się przenosić do czasów, kiedy miało się zaledwie kilka lat 😀

Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na ciasto parzone:

½ szklanki wody

2 łyżki masła

1 szczypta soli

½ szklanki mąki

3 średnie jajka

Przygotowanie:

Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka.

Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia.

Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników.

Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne 🙂

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.

Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego z dowolnie dobraną tylką (u mnie to 1M).

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam około 8 cm paski w dużych odstępach (ciasto parzone sporo rośnie i potrzebuje miejsca).

I teraz fajny myk na dobrze wyrośnięte ptysie – wyciśnięte ciasto i blaszkę skrapiam obficie zimną wodą (zanurzałam rękę pod kranem i po prostu chlapałam wodę na blaszkę 🙂 )

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.

Po tym czasie eklery są doskonale wyrośnięte. Wyciągam je z pieca, przekładam na kratkę i odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję krem budyniowy.

Składniki na krem budyniowy:

1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)

400 ml mleka

2 łyżki cukru

Cukier puder do smaku

200 g masła

1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Gotuję budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru w 400 ml mleka. Kiedy lekko przestygnie, przykrywam folią w kontakcie (tak się to mądrze nazywa – po prostu przykrywam folią tak, żeby folia dotykała szczelnie budyniu) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Budyń możecie ugotować nawet dzień wcześniej.

Masło wyciągam z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej.

Miękkie masło ucieram mikserem, aż zrobi się białe i puszyste, następnie dodaję po łyżce wystudzony budyń w temperaturze pokojowej, cały czas ucierając. Na koniec dodaję cukier waniliowy i ewentualnie cukier puder, jeśli krem jest dla Was za mało słodki. Ale pamiętajcie, że na górę przyjdzie jeszcze czekoladowa polewa 🙂

Składniki na czekoladową polewę:

150 g ulubionej czekolady

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Odstawiam na chwilę do przestygnięcia.

Eklery kroję wzdłuż na pół. Górne części eklerów zanurzam w czekoladzie (czekoladę można też nakładać łyżką lub polewać). Odkładam górne części, żeby czekolada zastygła.

Krem budyniowy przekładam do worka cukierniczego z dowolną tylką (u mnie to ponownie 1M).

Na dolną część wyciskam krem (kręciłam kółeczka, żeby krem nabrał trochę „przestrzeni”.

Eklery przykrywam górną częścią z czekoladą i to wszystko – eklery z kremem budyniowym gotowe.

Smacznego 🙂

Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here