Eklery z kremem budyniowym
Tradycyjne eklery z kremem budyniowym – to istne wspomnienie dzieciństwa. Do tego gruba warstwa czekolady u góry i można się przenosić do czasów, kiedy miało się zaledwie kilka lat 😀
Ten deser trzeba koniecznie zrobić w domu. Z podanych składników wyjdzie około 10 sztuk około 12 cm eklerów.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na ciasto parzone:
½ szklanki wody
2 łyżki masła
1 szczypta soli
½ szklanki mąki
3 średnie jajka
Przygotowanie:
Wodę i masło zagotowuję, następnie dodaję na raz mąkę i energicznie mieszam, aż utworzy się kulka ciasta, która będzie odchodzić od brzegów garnka.
Ściągam garnek z kuchenki i od razu dodaję jedno jajko. Miksuję i odstawiam ciasto do przestygnięcia.
Do przestygniętego ciasta dodaję po jednym jajku, za każdym razem mieszam do całkowitego połączenia się składników.
Teraz odstawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia – to ważne 🙂
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
Całkowicie zimne ciasto przekładam do worka cukierniczego z dowolnie dobraną tylką (u mnie to 1M).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam około 8 cm paski w dużych odstępach (ciasto parzone sporo rośnie i potrzebuje miejsca).
I teraz fajny myk na dobrze wyrośnięte ptysie – wyciśnięte ciasto i blaszkę skrapiam obficie zimną wodą (zanurzałam rękę pod kranem i po prostu chlapałam wodę na blaszkę 🙂 )
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie eklery są doskonale wyrośnięte. Wyciągam je z pieca, przekładam na kratkę i odstawiam do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowuję krem budyniowy.
Składniki na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
400 ml mleka
2 łyżki cukru
Cukier puder do smaku
200 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Gotuję budyń z dodatkiem 2 łyżek cukru w 400 ml mleka. Kiedy lekko przestygnie, przykrywam folią w kontakcie (tak się to mądrze nazywa – po prostu przykrywam folią tak, żeby folia dotykała szczelnie budyniu) i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Budyń możecie ugotować nawet dzień wcześniej.
Masło wyciągam z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej.
Miękkie masło ucieram mikserem, aż zrobi się białe i puszyste, następnie dodaję po łyżce wystudzony budyń w temperaturze pokojowej, cały czas ucierając. Na koniec dodaję cukier waniliowy i ewentualnie cukier puder, jeśli krem jest dla Was za mało słodki. Ale pamiętajcie, że na górę przyjdzie jeszcze czekoladowa polewa 🙂
Składniki na czekoladową polewę:
150 g ulubionej czekolady
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodaję olej i mieszam. Odstawiam na chwilę do przestygnięcia.
Eklery kroję wzdłuż na pół. Górne części eklerów zanurzam w czekoladzie (czekoladę można też nakładać łyżką lub polewać). Odkładam górne części, żeby czekolada zastygła.
Krem budyniowy przekładam do worka cukierniczego z dowolną tylką (u mnie to ponownie 1M).
Na dolną część wyciskam krem (kręciłam kółeczka, żeby krem nabrał trochę „przestrzeni”.
Eklery przykrywam górną częścią z czekoladą i to wszystko – eklery z kremem budyniowym gotowe.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ania
Dokładnie takie jadłam, kiedy byłam dzieckiem. Świetny przepis. dzięki ????
Karolina
O takie właśnie mi chodziło, takie z dzieciństwa 🙂 Cieszę się, że Ci się spodobały i przywołały dobre wspomnienia 🙂 Pozdrawiam