Super dynia z brzoskwiniami
Ciasta,  Podróże z wypiekami

Super dynia z brzoskwiniami

Jeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej 😊 U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych.

Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki i pokroiłam na mniejsze kawałki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię piekłam w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczoną dynię odstawiłam do wystygnięcia, a następnie zblendowałam na mus. To dosyć czasochłonne, ale możecie pominąć ten etap i wykorzystać mus ze słoika, puszki itp. (np. z takiej firmy, gdzie warzywa tańczą i śpiewają, że są słodkie 😊 ).

Teraz mogę przystąpić do wykonania ciasta.  

Składniki na ciasto:

1/2 kilograma mąki pszennej

200 g masła

4 żółtka

1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia

1 szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku (nie trzeba zagniatać w kulkę). Ciasto wykładam na blaszkę (20×30 cm), dociskam, można zrobić rant, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W tym czasie przygotowuję masę dyniową:

2 szklanki musu dyniowego

2 jajka

½ szklanki słodkiej śmietanki 18%

½ szklanki kwaśnej śmietany 12%

5 łyżek miodu

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

Jajka ubijam z miodem i wszystkimi przyprawami. Następnie dodaję dynię i śmietanę i wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.

Teraz przygotowuję kruszonkę:

4 łyżki mąki

1,5 łyżki miodu

7 dag masła

Wszystkie składniki umieszczam w jednej misce i ugniatam palcami do uzyskania kruszonki.

Dodatkowo potrzebuję 8 połówek brzoskwiń z puszki, które kroję jeszcze na pół (czyli docelowo na ćwiartki).

Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, wylewam na nie masę dyniową i wyrównuję. Na masie układam ćwiartki brzoskwiń i całość posypuję kruszonką.

Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 40-45 minut.

Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem i gotowe 😊

Smacznego😊

Super dynia z brzoskwiniami
Super dynia z brzoskwiniami
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *