Super dynia z brzoskwiniami
Jeśli jesień, to bezsprzecznie musi pojawić się dynia rodem z Ameryki Środkowej 😊 U mnie oczywiście w wersji na słodko – super dynia z brzoskwiniami. Bardzo intensywnie ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, wszystko na miodzie. Dla wyjątkowych miłośników smaków dyniowych.
Zanim zabiorę się za ciasto, muszę przygotować mus dyniowy. Wykorzystałam małą dynię hokkaido. Dynię wymyłam, przekroiłam, wydrążyłam pestki i pokroiłam na mniejsze kawałki, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną dynię piekłam w piekarniku przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczoną dynię odstawiłam do wystygnięcia, a następnie zblendowałam na mus. To dosyć czasochłonne, ale możecie pominąć ten etap i wykorzystać mus ze słoika, puszki itp. (np. z takiej firmy, gdzie warzywa tańczą i śpiewają, że są słodkie 😊 ).
Teraz mogę przystąpić do wykonania ciasta.
Składniki na ciasto:
1/2 kilograma mąki pszennej
200 g masła
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia
1 szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku (nie trzeba zagniatać w kulkę). Ciasto wykładam na blaszkę (25×30 cm), dociskam, można zrobić rant, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W tym czasie przygotowuję masę dyniową:
2 szklanki musu dyniowego
2 jajka
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
½ szklanki kwaśnej śmietany 12%
5 łyżek miodu
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
Jajka ubijam z miodem i wszystkimi przyprawami. Następnie dodaję dynię i śmietanę i wszystko dokładnie mieszam i odstawiam.
Teraz przygotowuję kruszonkę:
4 łyżki mąki
1,5 łyżki miodu
7 dag masła
Wszystkie składniki umieszczam w jednej misce i ugniatam palcami do uzyskania kruszonki.
Dodatkowo potrzebuję 8 połówek brzoskwiń z puszki, które kroję jeszcze na pół (czyli docelowo na ćwiartki).
Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, wylewam na nie masę dyniową i wyrównuję. Na masie układam ćwiartki brzoskwiń i całość posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 40-45 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem i gotowe 😊
Smacznego😊
10 komentarzy
Marcepanowa kuchnia
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Ciasto wygląda pysznie
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anastazja
Wygląda wyśmienicie 😉
Karolina
Dziękuję 🙂 Polecam i pozdrawiam serdecznie 🙂
Słodko Słodka
Pyszne połączenie,wygląda pysznie 🙂
Karolina
Bardzo dziękuję. Jest wyjątkowo dyniowe 🙂
Ola
Wydaje się przecudne 😀
Karolina
Bardzo dziękuję 🙂 Jest naprawdę mocno dyniowe 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Sabina
Szkoda że u mnie wszyscy są uprzedzeni co do dyni
Karolina
Faktycznie szkoda, ale polecam w zamiast przepis Łaciata marchewka, na marchewkę nikt nie narzeka. Kiedyś zamiast marchewki dodałam startą dynię i nikt się nawet nie zorientował. Ciasto smakowało super 🙂