Ciasteczka cytrynowo-imbirowe
Ciasteczka cytrynowo-imbirowe pojawiły się w zestawie domowych wypieków trochę później, kiedy panie w sklepach nie pytały: „Co ma być?”, a klient nie był zmuszony odpowiadać: „A co jest?” 🙂 , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek.
Tajemnica kruchości ciastek leży w żółtkach i cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę stosowała zawsze mama przy nieustających protestach taty – kawosza 🙂 )
Ciasteczka cytrynowo-imbirowe są tak łatwe do wykonania, że jest to świetna opcja na wspólny czas z dzieckiem w kuchni. Sukces gwarantowany 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
Aby wykonać około 15 sztuk, potrzebujemy:
2 i 1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
24 dag masła
4 żółtka
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty.
Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 °C.
Jeśli wolicie bardziej przypieczone ciasteczka, to można je potrzymać w piekarniku chwilę dłużej.
3 komentarze
Magdalena Kaniewska
Nasz syn niejadek wprost je uwielbia! Są przecudownie kruche i smakują wspólnymi rodzinnymi chwilami 🙂
Karolina
😀 I tak powinny działać dobre ciasteczka 🙂 Super. Najważniejsze są cudowne wspomnienia 😀
Karolina
i kolejne ciasteczka w Waszym wykonaniu. Cuuudowne! smacznego!