Tarta rabarbarowa
Ciasta,  Fit na słodko

Tarta rabarbarowa

Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy. Polecam 😊

Składniki na ciasto:

1 jajko

2 łyżki jogurtu naturalnego

100 g masła

4 łyżki ksylitolu

1 szczypta soli

400 g mąki tortowej

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam.

Składniki na nadzienie:

400 ml mleka

1 budyń waniliowy (40g)

3-4  łyżki ksylitolu

2 średniej wielkości rabarbary

Cukier waniliowy

Truskawki

Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia.

W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji).

Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem (ostatnie zdjęcie 😊 ).

Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie na siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane.

Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Tarta rabarbarowa gotowa. Smacznego 😊

Tarta rabarbarowa
Tarta rabarbarowa
Tarta rabarbarowa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *