Tarta rabarbarowa
Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy. Polecam 😊
Składniki na ciasto:
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 g masła
4 łyżki ksylitolu
1 szczypta soli
400 g mąki tortowej
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam.
Składniki na nadzienie:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy (40g)
3-4 łyżki ksylitolu
2 średniej wielkości rabarbary
Cukier waniliowy
Truskawki
Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji).
Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam pozostałym budyniem (ostatnie zdjęcie 😊 ).
Rant, który pozostał „zakładam” do środka lekko przykrywając budyń. (Ciasto będzie na siebie zachodzić i tworzyć ciekawe wzorki. Fragmenty, które na siebie zachodzą, ściskam jak pierogi. Na górze układam ozdobnie paski rabarbaru i truskawki.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 55-60 minut, aż ciasto zrobi się rumiane.
Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Tarta rabarbarowa gotowa. Smacznego 😊