Deser Amaretto
Delikatny deser Amaretto z kakaowym biszkoptem i prażonymi migdałami to super kompozycja, którą stworzycie szybko i bezproblemowo.
Świetny deser na ciepłe dni.
Uwaga: szklanka 200 ml
Z podanych składników zrobicie 8 porcji deseru Amaretto.
Składniki na biszkopt kakaowy:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
½ czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku.
Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.
Biszkopt piekę w tortownicy 24 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.
Po wystygnięciu biszkopt kruszę.
Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników 🙂
Składniki na krem Amaretto:
2 łyżeczki żelatyny
50 ml likieru Amaretto
60 g masła
5 jajek
2/3 szklanki cukru
380 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
2 garście prażonych płatków migdałów
Siekana czekolada
Przygotowanie:
Żelatynę zalewam likierem, mieszam i odstawiam.
Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Jajka ubijam z cukrem i likierem z żelatyną, a następnie dodaję powoli do rozpuszczonego masła. Całość podgrzewam w kąpieli wodnej, aż krem lekko zgęstnieje (trochę to trwa, trzeba być cierpliwym 🙂 ).
Masę odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę ubijam na sztywno i dodaję masy amaretto, całość mieszam.
(Wskazówka: czasami kremy przy łączeniu składników są „chimeryczne” i potrafią się zwarzyć. Nie wyrzucaj kremu, ponieważ łatwo można go uratować. Zwarzony krem podgrzej w kąpieli wodnej, aż składniki ponownie połączą się w gładką masę. Odstaw do wystygnięcia i do schłodzenia na kilka godzin do lodówki. Następnie ubij masę blenderem i gotowe 🙂 )
Biszkopt lub ciasteczka kruszę i układam na dnie słoiczków. Na biszkopt wędruje krem, a następnie prażone płatki migdałów i siekana czekolada.
Deser Amaretto gotowy. Smacznego 🙂