Ciasta,  Ciastka,  W 30 minut

Ciasteczka cytrynowo-imbirowe

Ciasteczka cytrynowo-imbirowe pojawiły się w zestawie domowych wypieków trochę później, kiedy panie w sklepach nie pytały: “Co ma być?”, a klient nie był zmuszony odpowiadać: “A co jest?” 🙂 , tylko dzielnie prosił o produkty, których potrzebował, np. imbir do rewelacyjnie kruchych i aromatycznych ciasteczek.

Tajemnica kruchości ciastek cytrynowo-imbirowych leży w cukrze pudrze (kupienie cukru pudru zakrawało kiedyś o fanaberię. Należało zwykły cukier zmielić w młynku do kawy i gotowe! Tę zasadę stosowała zawsze mama przy nieustających protestach taty – kawosza 🙂 )

Ciasteczka imbirowe są tak łatwe do wykonania, że jest to świetna opcja na wspólny czas z dzieckiem w kuchni. Sukces gwarantowany 🙂

Aby wykonać około 15 sztuk, potrzebujemy:

2 i 1/2 szklanki mąki

4 łyżki cukru pudru

24 dag masła

4 żółtka

skórka otarta z jednej cytryny

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (lub mniej, jeśli wolicie cienkie ciastka) i wykrawamy dowolne kształty.

Ciastka układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 °C.

Jeśli wolicie bardziej przypieczone ciasteczka, to można je potrzymać w piekarniku chwilę dłużej.

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *