Tort retro cappuccino
Ciasta,  Torty

Tort retro cappuccino

Delikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru.

Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm:

4 jajka

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej wody

Sok z połowy cytryny

Sok z połowy pomarańczy

Krem czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady mlecznej

200 ml śmietanki 30-36%

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Krem cappuccino:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki wody

200 ml śmietanki 30%

150 g serka mascarpone

1,5 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¼ szklanki gorącej wody

Kawę rozpuszczam w ¼ szklanki wody i odstawiam do wystygnięcia.

Żelatynę zalewam zimną wodą, czekam aż napęcznieje.

Śmietankę ubijam, dodaję serek i cukier puder i delikatnie miksuję do połączenia.

Żelatynę zalewam gorącą wodą, mieszam i dodaję z rozpuszczoną kawą do kremu. Delikatnie miksuję.

Dodatkowo:

100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Teraz składam tort.

Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokami, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem cappuccino, który przykrywam trzecim blatem. Trzeci blat również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia.

Krem na tynk:

200 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 czubate łyżki mascarpone

4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki soku z cytryny

Masło i mascarpone najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, muszą być miękkie i w temperaturze pokojowej.

Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mascarpone, wanilię, mleko skondensowane i sok z cytryny, cały czas ubijając.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Kwiaty wykonałam z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Odsyłam Was do doskonałego przepisu z Akademii Tortu 😊

Nasz tort retro cappuccino gotowy 🙂 Smacznego 😊

Tort retro cappuccino
Tort retro cappuccino
Tort retro cappuccino
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *