Ciasteczka ze smalcem
Te ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy Rok. W każdym z tych rejonów różnią się delikatnie składem. W Serbii przygotowuje się je z masłem, smalcem i miodem.
Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki na około 50 sztuk:
125 g masła
50 g smalcu wieprzowego
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki miodu
1 szczypta soli
1 ¾ szklanki mąki (tortowej lub typ 500)
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Jak przygotować ciasteczka ze smalcem:
Wszystkie składniki umieszczam w misie i zagniatam ciasto (można to zrobić hakiem miksera).
Z ciasta formuję 2 rolki o średnicy około 3-4 cm. Rolki zawijam w folię i wkładam do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję rolki z lodówki i kroję je w 2 cm talarki. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdego ciasteczka robię zagłębienie (kciukiem lub okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki).
Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Ciasteczka ze smalcem gotowe. Smacznego 😊