Ciasteczka ze smalcem
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Ciastka,  Podróże z wypiekami,  W 30 minut

Ciasteczka ze smalcem

Te ciasteczka ze smalcem pochodzą z Serbii i słodzone są miodem. Są znane również w Grecji i Turcji, gdzie pieczone są na Boże Narodzenie i Nowy Rok. W każdym z tych rejonów różnią się delikatnie składem. W Serbii przygotowuje się je z masłem, smalcem i miodem.

Uwaga: szklanka 200 ml

Składniki na około 50 sztuk:

125 g masła

50 g smalcu wieprzowego

2 jajka

1 żółtko

3 łyżki miodu

1 szczypta soli

1 ¾ szklanki mąki (tortowej lub typ 500)

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania

Jak przygotować ciasteczka ze smalcem:

Wszystkie składniki umieszczam w misie i zagniatam ciasto (można to zrobić hakiem miksera).

Z ciasta formuję 2 rolki o średnicy około 3-4 cm. Rolki zawijam w folię i wkładam do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie wyjmuję rolki z lodówki i kroję je w 2 cm talarki. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdego ciasteczka robię zagłębienie (kciukiem lub okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki).

Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Ciasteczka ze smalcem gotowe. Smacznego 😊

Ciasteczka ze smalcem

Ciasteczka ze smalcem

Ciasteczka ze smalcem

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *