
Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem
To może być mega szybki deser, jeśli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chcecie przygotować ciasto sami, nie będzie to trudne, ale trochę czasochłonne ?
Przepis pochodzi z mojej „magicznej książki” z przepisami z całego świata i tym samym wybieramy się do Francji, gdzie miało przez przypadek powstać ciasto francuskie, chociaż o tego rodzaju wypieków słyszano już w starożytnym Egipcie (więcej o cieście francuskim tutaj 🙂 ) .
A jak przygotować ciasto francuskie? Najlepiej w tak zwanym „międzyczasie” ? Między gotowaniem, sprzątaniem, czytaniem książki, błogim lenistwem…
Składniki:
2 niepełne szklanki mąki
1 szczypta soli
125 ml zimnej wody
250 g zimnego masła
Uwaga:
Szklanka 200 ml
Mąkę, sól i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 2 mm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła.
Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam na 3.
Znowu rozwałkowuję ciasto i składam na 3 bez masła.
Tak zwinięte ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, trę ostatnią porcję masła, składam na 3, ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny.
Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny.
Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na prostokątach układam połówki śliwek skórką do dołu. Każde ciastko smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (muszą się zarumienić i urosnąć).
Opcjonalnie możecie pokroić śliwki na ćwiartki, przełożyć do rondelka, dodać kilka łyżek rumu, odrobinę cukru i cynamonu, zagotować i zostawić do przestygnięcia. Następnie ułożyć śliwki na cieście i dopiero piec w piekarniku. Ta wersja zajmie trochę więcej czasu, ale zapewniam Was, że warto 🙂
Na koniec przygotowuję lukier.
Składniki:
2 łyżki rumu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
10 czubatych łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki mieszam, lukier powinien być dosyć gęsty, jeśli nie, można dodać trochę więcej cukru pudru lub wody, jeśli jest za gęsty.
Lukrem polewam przestygnięte ciastka.
Smacznego ?




Truskawkowa wuzetka

Tort czekoladowo-malinowy
Zobacz również

Kruche rulony
13 lipca, 2021
Tort kawowy z kajmakiem
21 maja, 2021
2 komentarze
Basia
smakują wyśmienicie:) pierwszy raz spróbowałam i jestem pod wrażeniem.
Karolina
Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego 🙂