Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem
5 składników,  Ciasta,  Ciastka,  Podróże z wypiekami

Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem

To może być mega szybki deser, jeśli skorzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Natomiast jeśli chcecie przygotować ciasto sami, nie będzie to trudne, ale trochę czasochłonne 🙂

Przepis pochodzi z mojej „magicznej książki” z przepisami z całego świata i tym samym wybieramy się do Francji, gdzie miało przez przypadek powstać ciasto francuskie, chociaż o tego rodzaju wypieków słyszano już w starożytnym Egipcie (więcej o cieście francuskim tutaj 🙂 ) . 

A jak przygotować ciasto francuskie? Najlepiej w tak zwanym „międzyczasie” 🙂 Między gotowaniem, sprzątaniem, czytaniem książki, błogim lenistwem…

UWAGA: szklanka 200 ml

Składniki:

1 3/4 szklanki szklanki mąki tortowej

1 szczypta soli

125 ml zimnej wody

50 g rozpuszczonego masła

250 g zimnego masła

Przygotowanie:

Mąkę, sól, rozpuszczone masło i wodę zagniatam na jednolitą kulę. Ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 3 mm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło. Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Jak list do podłużnej koperty 🙂

Ponownie rozwałkowuję ciasto i składam na 3.

Tak złożone ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję na grubość 1 cm, składam na 3, ponownie rozwałkowuję i składam na 3. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny.

Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję, składam na 3. Znowu rozwałkowuję i składam na 3. Ciasto wędruje po raz ostatni do lodówki na pół godziny.

Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję na grubość 5 mm. Ciasto tnę na prostokąty wielkości około 5x10cm i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na prostokątach układam połówki śliwek skórką do dołu. Każde ciastko smaruję białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (muszą się zarumienić i urosnąć).

Opcjonalnie możecie pokroić śliwki na ćwiartki, przełożyć do rondelka, dodać kilka łyżek rumu, odrobinę cukru i cynamonu, zagotować i zostawić do przestygnięcia. Następnie ułożyć śliwki na cieście i dopiero piec w piekarniku. Ta wersja zajmie trochę więcej czasu, ale zapewniam Was, że warto 🙂

Tutaj dowód, że warto śliwki zagotować z rumem 🙂

Na koniec przygotowuję lukier.

Składniki:

2 łyżki rumu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka wody

10 czubatych łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszam, lukier powinien być dosyć gęsty, jeśli nie, można dodać trochę więcej cukru pudru lub wody, jeśli jest za gęsty.

Lukrem polewam przestygnięte ciastka.

Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem gotowe. Smacznego 🙂

Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem

Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem

Ciastka francuskie ze śliwkami i pijanym lukrem
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here