Tort czekoladowo-malinowy
Ciasta,  Torty

Tort czekoladowo-malinowy

Miał być nie za słodki, z malinami i czekoladą, i jeszcze dla małego miłośnika pociągów ?

Składniki na biszkopt o średnicy 20-22 cm:

5 jajek

½  szklanki cukru

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Uwaga: szklanka 200 ml

Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając.

Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił).

Do nasączenia tortu:

1 szklanka letniej wody

Sok z połowy cytryny

Krem czekoladowy:

150 g czekolady gorzkiej

250 ml śmietanki 30-36%

Czekolady kruszę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu.

Krem malinowy:

170 ml śmietanki 30-36%

150 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

150 g malin (mogą być mrożone)

1,5 łyżeczki agaru (lub ½ łyżki mąki ziemniaczanej)

Najpierw zagotowuję maliny, aż puszczą sok. Dosypuję agar i chwilę gotuję (w wersji z mąką ziemniaczaną, mąkę rozpuszczam w ¼ szklanki zimnej wody i dodaję do malin. Chwilę gotuję, aż maliny zgęstnieją jak kisiel). Maliny odstawiam do przestygnięcia.

Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i cukier puder i delikatnie mieszam do połączenia składników.  

Dodatkowo potrzebuję 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki.

Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu.

Pierwszy blat nasączam 1/3 wody z sokiem cytrynowym, smaruję dżemem i wykładam krem czekoladowy. Krem przykrywam drugim blatem, który nasączam i wykładam krem mascarpone, a na krem maliny, które rozprowadzam i delikatnie mieszam z mascarpone trzonkiem łyżki (do lekkiego przemieszania). Na to kładę trzeci blat, który również nasączam. Tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Tynk do tortu (krem maślany):

250 g masła

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 czubate łyżki mascarpone

3-5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki soku z cytryny

Masło i mascarpone najlepiej wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki, muszą być miękkie i w temperaturze pokojowej.

Masło ubijam do białości, zajmie do trochę czasu, masło musi być białe i puszyste. Do masła dodaję mascarpone, wanilię, mleko skondensowane i sok z cytryny, cały czas ubijając.

Schłodzony tort wyciągam z lodówki, obkładam cienką warstwą kremu, wyrównuję i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Następnie wykonuję drugą warstwę tynku i ponownie tort wędruje do lodówki na 30 minut.

Ozdoby wykonałam z plastycznej białej czekolady dodając do niej barwniki. Smacznego ?

Tort czekoladowo-malinowy
Tort czekoladowo-malinowy
Tort czekoladowo-malinowy
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here