Sernik kajmakowy z jogurtem greckim
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki,  Wielkanoc

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim

Przepyszny sernik kajmakowy z jogurtem greckim to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników kremowych serników. Prosty, szybki i doskonały, a chrupiący krokant na górze dopełnia smaku i jest prawdziwą „wisienką na torcie”

Uwaga: tortownica 20 cm

Składniki na spód:

70 g masła

200 g ciasteczek petite beurre

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję. Dodaję zmielone ciasteczka do masła i mieszam. Następnie wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka i rozprowadzam na dnie i boczkach tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiam do lodówki i mogę zabrać się za masę serową.

Składniki na masę serową:

80 g masła

680 g jogurtu greckiego

200 g twarogu

4 jajka

2 łyżki mleka skondensowanego

1 łyżka cukru waniliowego

200 g kajmaku

40 g budyniu waniliowego

200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam. Jogurt, twaróg, jajka, mleko skondensowane, cukier waniliowy, budyń i kajmak przekładam do miski i miksuję do momentu połączenia się składników. Następnie dodaję masło i krótko miksuję.

Śmietankę ubijam, dodaję ją do masy i mieszam całość delikatnie łopatką. Tak przygotowaną masę przekładam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60 minut.

Następnie wyciągam sernik z piekarnika, odstawiam do wystudzenia, a następnie wstawiam do lodówki na całą noc.

Teraz mogę przygotować krokant, który wykorzystam następnego dnia do posypania i przyozdobienia sernika.

Składniki na krokant:

15 g masła

130 g ulubionych orzechów, siekanych

100 g cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i smażę na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowego koloru (ten proces zajmuje około 10-12 minut). Ściągam rondelek z ognia i wsypuję orzechy. Szybko mieszam i wykładam masę na folię aluminiową. Rozgniatam masę na płasko i zostawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, łamię i kruszę krokant na drobne kawałki.

Ostatnim krokiem będzie czekoladowa góra.

Składniki na polewę czekoladową:

50 g czekolady 64%

50 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam w rondelku, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Czekoladę wylewam na zimny sernik, a następnie wykładam na górę krokant.

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim gotowy. Smacznego 🙂

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim

Sernik kajmakowy z jogurtem greckim

Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

    • Karolina

      Dziękuję 🙂 Właściwie termoobieg nie jest dobry dla sernika, ponieważ powoduje jego wysuszenie. Jeśli jednak nie ma innej opcji, to proponuję temperaturę 140 stopni i 60 minut. 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here