
Sernik kajmakowy z jogurtem greckim
Przepyszny sernik kajmakowy z jogurtem greckim to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników kremowych serników. Prosty, szybki i doskonały, a chrupiący krokant na górze dopełnia smaku i jest prawdziwą „wisienką na torcie”
Uwaga: tortownica 20 cm
Składniki na spód:
70 g masła
200 g ciasteczek petite beurre
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję. Dodaję zmielone ciasteczka do masła i mieszam. Następnie wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczka i rozprowadzam na dnie i boczkach tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiam do lodówki i mogę zabrać się za masę serową.
Składniki na masę serową:
80 g masła
680 g jogurtu greckiego
200 g twarogu
4 jajka
2 łyżki mleka skondensowanego
1 łyżka cukru waniliowego
200 g kajmaku
40 g budyniu waniliowego
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam. Jogurt, twaróg, jajka, mleko skondensowane, cukier waniliowy, budyń i kajmak przekładam do miski i miksuję do momentu połączenia się składników. Następnie dodaję masło i krótko miksuję.
Śmietankę ubijam, dodaję ją do masy i mieszam całość delikatnie łopatką. Tak przygotowaną masę przekładam do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 60 minut.
Następnie wyciągam sernik z piekarnika, odstawiam do wystudzenia, a następnie wstawiam do lodówki na całą noc.
Teraz mogę przygotować krokant, który wykorzystam następnego dnia do posypania i przyozdobienia sernika.
Składniki na krokant:
15 g masła
130 g ulubionych orzechów, siekanych
100 g cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i smażę na niewielkim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze brązowego koloru (ten proces zajmuje około 10-12 minut). Ściągam rondelek z ognia i wsypuję orzechy. Szybko mieszam i wykładam masę na folię aluminiową. Rozgniatam masę na płasko i zostawiam do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, łamię i kruszę krokant na drobne kawałki.
Ostatnim krokiem będzie czekoladowa góra.
Składniki na polewę czekoladową:
50 g czekolady 64%
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam w rondelku, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Czekoladę wylewam na zimny sernik, a następnie wykładam na górę krokant.
Sernik kajmakowy z jogurtem greckim gotowy. Smacznego 🙂

Nowy Brzdąc

Ciasto Wiosna
Zobacz również

Kruche z truskawkami i migdałową kruszonką
28 czerwca, 2024
Tiramisu
11 kwietnia, 2024
2 komentarze
Wieczorek
Świetny przepis 🙂 czy może być pieczony w piecu z termoobiegiem? Jeśli tak to w jakiej temperaturze?
Karolina
Dziękuję 🙂 Właściwie termoobieg nie jest dobry dla sernika, ponieważ powoduje jego wysuszenie. Jeśli jednak nie ma innej opcji, to proponuję temperaturę 140 stopni i 60 minut. 🙂 Pozdrawiam 🙂