Truskawkowa wuzetka
Ciasta

Truskawkowa wuzetka

Szybka truskawkowa wuzetka to wariacja na temat klasycznej wuzetki. Z dodatkiem świeżych truskawek ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Nie wymaga też wiele czasu w kuchni. Myślę, że będzie gościć u nas częściej 😊

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 jajka

¾ szklanki oleju

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25×30 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Do nasączenia ciasta zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem.

Składniki:

300 ml schłodzonej śmietanki 30%

250 g mascarpone

1 czubata łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

500 g truskawek

Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników.

Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.

Teraz możemy złożyć wuzetkę.

Ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy ½ szklanki kawy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.

Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.

Następnie przygotowujemy polewę:

150 g czekolady mlecznej

50 g czekolady deserowej

150 ml śmietanki 30%

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wkruszamy czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Polewę wylewamy na ciasto.

Przed podaniem ciasto można ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.

Smacznego 😊

Truskawkowa wuzetka
Truskawkowa wuzetka
Truskawkowa wuzetka
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *