Truskawkowa wuzetka
Szybka truskawkowa wuzetka to wariacja na temat klasycznej wuzetki. Z dodatkiem świeżych truskawek ciasto prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Nie wymaga też wiele czasu w kuchni. Myślę, że będzie gościć u nas częściej 😊
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
¾ szklanki oleju
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25×30 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Do nasączenia ciasta zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy krem.
Składniki:
300 ml schłodzonej śmietanki 30%
250 g mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g truskawek
Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.
Teraz możemy złożyć wuzetkę.
Ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy ½ szklanki kawy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Następnie przygotowujemy polewę:
150 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wkruszamy czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Polewę wylewamy na ciasto.
Przed podaniem ciasto można ozdobić bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego 😊
6 komentarzy
Natalia
Ulubione ciasto mojej mamy, bardzo często kiedyś robiła. Dawno już nie jadłam, jednak zawsze było smaczne eh fajnie wspomnienie
Karolina
🙂 Tak, to zdecydowanie ciasto z sentymentem 🙂 Cieszę się, że uruchomiłam fajne wspomnienia 😉
Sylwia
Czy wuzetke można zrobić z innej maki niż pszenna?
Karolina
🙂 j.w.
Sylwia
Czy wuzetke można zrobić z innej maki niż pszenna? Wygląda pysznie !!!
Karolina
🙂 Próbowałam z tortowej orkiszowej i wyszła bardzo dobra. Z innych jeszcze nie próbowałam 🙂 Dziękuję ślicznie 🙂