Ciasta

Jabłecznik

Dzisiaj kolejny przepis „z wąsem” – klasyk w kuchni, czyli jabłecznik. Kiedyś nie mogło go zabraknąć na żadnej domowej imprezie, podczas świąt, bądź w trakcie wysypu jabłek w sadzie cioci – babci (to taka kochana ciocia o statusie babci w naszej rodzinie) ?

Przepis na ciasto pochodzi z zeszytu mamy, a farsz jest wytworem mojej fantazji.

Składniki na ciasto:

½ kg mąki

¾ szklanki cukru

1 masło

2 jajka i 2 żółtka

1 cukier waniliowy

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3.

Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta).

Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

W tym czasie przyrządzam farsz.

Składniki:

4 duże jabłka

2 płaskie łyżki cukru

2 łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru

½ szklanki siekanych migdałów

½ szklanki mielonych orzechów

1 cukier waniliowy

Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam.

Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie są to gwiazdki i księżyc).

Wyciągam tortownicę z piekarnika, wykładam farsz z jabłek i na górze układam pozostałą część ciasta.

Jabłecznik wstawiam ponownie do piekarnika na 35 minut, aż górna warstwa ciasta będzie złota.

Następnie wyciągam jabłecznik i niecierpliwie czekam, aż przestygnie.

Posypuję całość cukrem pudrem. Ciasto można oczywiście serwować ciepłe i podgrzewać w piekarniku ? Smacznego ?

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *