Drożdżówki z powidłami
Pyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie 😊 Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień.
Składniki na ok. 10 drożdżówek:
2 ¼ szklanki mąki
3 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia pysznych kokosanek)
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru
6 dag masła
1 szczypta soli
½ słoika powideł (100-150 g)
Uwaga: szklanka 200 ml
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
Mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Połowę rozwałkowanego ciasta smaruję od dłuższej strony powidłami i przykrywam nieposmarowaną częścią ciasta. Złożone ciasto kroję na paski o szerokości 4 cm, jeden koniec przytrzymuję, a drugi skręcam dwa razy. Drożdżówki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut (w ciepłe miejsce). Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut, aż się zarumienią.
Gdy przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Mała pomoc przy skręcaniu drożdżówek 🙂
Posmarowane od dłuższej strony powidłami ciasto składam na pół.
Następnie kroję na paski, przytrzymuję jeden koniec, a drugi skręcam dwa razy 🙂
2 komentarze
Magdalena
jakie wspaniałe!
Karolina
Dziękuję ślicznie 🙂 🙂 🙂