Sernik ucierany
Boże Narodzenie,  Ciasta,  Serniki

Sernik ucierany

Przepisem na sernik ucierany podzieliła się ze mną Pani Teresa.

Pamiętacie takie serniki ucierane w makutrze? Jak trzeba było trzymać miskę, a mama ucierała ciasto pałką? Tak właśnie smakuje ten sernik. To prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa i prawdziwe ciasto z sentymentem. Dodałam od siebie porządną warstwę czekolady i owoce i sernik ucierany prezentuje się jak marzenie. Spróbuj koniecznie 🙂

Uwaga: szklanka 200 ml

TORTOWNICA 26 cm

Składniki na spód:

90 g masła

200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam, ciasteczka blenduję na piasek. Ciasteczka dodaję do rozpuszczonego masła, dokładnie mieszam i przesypuję całość na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za masę serową.

Składniki na masę serową:

1000 g mielonego twarogu

10 żółtek

8 białek

170 g (3 sztuki) gotowanych ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g masła

200 g (1 szklanka) cukru

1 łyżeczka wanilii

50 g bakalii (u mnie to tylko płatki migdałów)

Przygotowanie:

Masło ucieram na puszystą masę dodając powoli cukier i po jednym żółtku. Dodaję również wanilię. Do utartej masy dodaję stopniowo po łyżce twarogu i ziemniaki przepuszczone przez praskę. Cały czas ucieram.

Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Teraz mieszam delikatnie łopatką do połączenia składników.

Gotową masę serową wylewam na ciasteczkowy spód i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.

Po tym czasie wyciągam sernik z pieca i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin. A na koniec przygotowuję polewę czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

100 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)

100 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka miodu

2 garście siekanych orzechów

Przygotowanie:

Śmietankę podgrzewam w rondelku, następnie kruszę do niej czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej polewy. Na koniec wsypuję siekane orzechy, mieszam i polewę wykładam na sernik.

Górę sernika ucieranego możecie przyozdobić dowolnie. U mnie to świeże owoce, ale mogą być liofiliozowane owoce, kokos, kawałki białej czekolady…

Sernik ucierany gotowy. Smacznego 🙂

Sernik ucierany

Sernik ucierany

Sernik ucierany
Facebook
Instagram
TikTok
Lnk.Bio
Słodkie wsparcie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 64 MB. You can upload: image, video, document. Drop files here