Sernik ucierany
Przepisem na sernik ucierany podzieliła się ze mną Pani Teresa.
Pamiętacie takie serniki ucierane w makutrze? Jak trzeba było trzymać miskę, a mama ucierała ciasto pałką? Tak właśnie smakuje ten sernik. To prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa i prawdziwe ciasto z sentymentem. Dodałam od siebie porządną warstwę czekolady i owoce i sernik ucierany prezentuje się jak marzenie. Spróbuj koniecznie 🙂
Uwaga: szklanka 200 ml
TORTOWNICA 26 cm
Składniki na spód:
90 g masła
200 g ciasteczek petite beurre (u mnie te grube)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczam, ciasteczka blenduję na piasek. Ciasteczka dodaję do rozpuszczonego masła, dokładnie mieszam i przesypuję całość na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiam do lodówki i zabieram się za masę serową.
Składniki na masę serową:
1000 g mielonego twarogu
10 żółtek
8 białek
170 g (3 sztuki) gotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
200 g (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka wanilii
50 g bakalii (u mnie to tylko płatki migdałów)
Przygotowanie:
Masło ucieram na puszystą masę dodając powoli cukier i po jednym żółtku. Dodaję również wanilię. Do utartej masy dodaję stopniowo po łyżce twarogu i ziemniaki przepuszczone przez praskę. Cały czas ucieram.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Teraz mieszam delikatnie łopatką do połączenia składników.
Gotową masę serową wylewam na ciasteczkowy spód i tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyciągam sernik z pieca i odstawiam do wystygnięcia. Następnie wstawiam sernik do lodówki na kilka godzin. A na koniec przygotowuję polewę czekoladową.
Składniki na polewę czekoladową:
100 g ulubionej czekolady (u mnie 64%)
100 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
2 garście siekanych orzechów
Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewam w rondelku, następnie kruszę do niej czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej polewy. Na koniec wsypuję siekane orzechy, mieszam i polewę wykładam na sernik.
Górę sernika ucieranego możecie przyozdobić dowolnie. U mnie to świeże owoce, ale mogą być liofiliozowane owoce, kokos, kawałki białej czekolady…
Sernik ucierany gotowy. Smacznego 🙂
2 komentarze
https://azgotuj.blogspot.com/
Sernik wygląda pysznie, pamiętam takie serniki ucierane.
Karolina
Dziękuję pięknie 🙂 O tak, wspomnienia są niesamowite. I to Mamy „no trzymaj porządnie tę miskę!” 😀 😀