jogurtowe z musem czkoladowym
Babki i babeczki,  Ciasta

Ciasto jogurtowe z musem czekoladowym

Co zrobić, kiedy ciasto na muffinki jest już gotowe i okazuje się, że papilotek w szufladzie brak?

Oczywiście można spanikować (to zrobiłam w pierwszym momencie – o nie!!!! I co teraz? Co ja zrobię? Zmarnuje się ciasto! 😊) Albo można przełożyć ciasto do foremki na tartę i stworzyć coś nowego (to udało mi się dopiero po opanowaniu histerii 😊)

Prezentuję zatem ciasto jogurtowe z kakao, dżemem z czarnej porzeczki i musem czekoladowym.

Składniki na ciasto:

1 ¼ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżka kakao

2/3 szklanki jogurtu naturalnego

1 jajko

½ szklanki oleju

Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.

Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.

Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.

Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.

Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (średnica 25 cm) wysmarowanej masłem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciasto wystygnie, smarujemy je dżemem.

Składniki na mus czekoladowy:

200 g śmietanki 30%

110 g czekolady ciemnej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.

Śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę dodajemy na dwa razy do czekolady za każdym razem mieszając dokładnie, ale delikatnie.

Mus czekoladowy wykładamy na ciasto z dżemem i gotowe😊

Smacznego 😊

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Instagram

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *