
Ciasto jogurtowe z musem czekoladowym
Co zrobić, kiedy ciasto na muffinki jest już gotowe i okazuje się, że papilotek w szufladzie brak?
Oczywiście można spanikować (to zrobiłam w pierwszym momencie – o nie!!!! I co teraz? Co ja zrobię? Zmarnuje się ciasto! 😊) Albo można przełożyć ciasto do foremki na tartę i stworzyć coś nowego (to udało mi się dopiero po opanowaniu histerii 😊)
Prezentuję zatem ciasto jogurtowe z kakao, dżemem z czarnej porzeczki i musem czekoladowym.
Składniki na ciasto:
1 ¼ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
½ szklanki oleju
Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml.
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce.
Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce.
Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie.
Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (średnica 25 cm) wysmarowanej masłem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto wystygnie, smarujemy je dżemem.
Składniki na mus czekoladowy:
200 g śmietanki 30%
110 g czekolady ciemnej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę dodajemy na dwa razy do czekolady za każdym razem mieszając dokładnie, ale delikatnie.
Mus czekoladowy wykładamy na ciasto z dżemem i gotowe😊
Smacznego 😊



Precle
Zobacz również

Babka pianka
20 grudnia, 2018
Sernik ucierany
24 września, 2024