Rożki filo z borówkami
Przepyszne i chrupiące rożki filo z borówkami to świetny i prosty deser, który pokochasz. Oczywiście możesz przygotować je z innymi owocami, które po prostu lubisz.
Rożki filo zrobisz bardzo szybko i łatwo. Zobacz!
Składniki na 9 rożków:
250 g ciasta filo (rożki możesz przygotować również z ciasta francuskiego, będą inne, ale myślę, że równie smaczne 🙂 )
300 g borówek (ja przygotowałam z borówek frużelinę, ponieważ były wyjątkowo kwaśne, ale nie ma takiej konieczności i możesz po prostu dodać całe owoce)
60 g rozpuszczonego masła
400 g twarogu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka cukru pudru (do smaku, możesz dodać więcej)
Przygotowanie:
Twaróg, cukier waniliowy. Żółtko, jogurt i cukier puder mieszam w misce do połączenia składników. Następnie dodaję owoce, delikatnie mieszam z twarogiem i odstawiam.
Jeśli przygotowujesz frużelinę, to nie mieszaj jej z twarogiem – zostaw w osobnym garnuszku.
Blaty ciasta filo dzielę na 3 części. U mnie było to 9 cieniutkich blatów ciasta, które podzieliłam na 3 części.
Pierwszy blat ciasta smaruję rozpuszczonym masłem, kładę na niego drugi blat, który również smaruję masłem, a na to trzeci blat – ten również smaruję masłem. Tak posmarowane i złożone blaty dzielę na 3 pasy (zdjęcie pomocnicze na końcu). Na dole każdego pasa układam twaróg z owocami (w wersji z frużeliną najpierw twaróg, a później frużelinę) i składam ciasto w rożek (jak to zrobić? – zobacz filmik na końcu)
W ten sam sposób postępuję z pozostałymi blatami. Rożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpuszczam dodatkowo 20 g masła i smaruję nim rożki.
Następnie wstawiam rożki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 50 minut.
Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem.
Rożki filo z borówkami gotowe. Najlepsze są tego samego dnia, lekko ciepłe i mocno chrupiące, ale smakują też następnego dnia. Można je odgrzać w piekarniku. Smacznego 🙂
Zdjęcie pomocnicze:
Filmik pomocniczy, jak złożyć rożka: