
Deserki truskawkowe z kremem namelaka
Latem, kiedy sezon owocowy trwa, takie deserki truskawkowe z kremem namelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni.
Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a wszystko dopełnia ciasteczkowa posypka. Po prostu rewelacyjna 🙂
Składniki na 6 dużych deserków:
1 galaretka truskawkowa
350 g truskawek
100 g ciasteczek kakaowych
30 g masła
¾ łyżeczki żelatyny
150 ml mleka
150 g czekolady ciemnej
75 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.
Truskawki kroję i rozkładam do pucharków lub słoiczków. Możecie pociąć kilka truskawek w plasterki i ułożyć je w taki sposób, jak widzicie u mnie na zdjęciach. Resztę truskawek pokroiłam w kostkę i ułożyłam na dnie słoiczków.
Truskawki zalewam ostudzoną galaretką i wstawiam słoiczki do lodówki, żeby galaretka stężała.
W tym czasie przygotowuję krem namelaka (więcej o tym kremie możecie przeczytać tutaj)
Żelatynę zalewam zimną wodą i odstawiam do napęcznienia. Mleko podgrzewam, aż będzie bardzo gorące. Zestawiam z ognia i dodaję napęczniałą żelatynę. Mieszam, aż żelatyna się rozpuści.
Następnie dodaję posiekaną czekoladę ciemną i mleczną i blenduję końcówką kielichową do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wlewam śmietankę i całość miksuję blenderem z końcówką kielichową. Nie ruszam blenderem, tylko trzymam w jednym miejscu i miksuję, żeby nie wytwarzać za dużo bąbelków powietrznych. Kiedy śmietanka połączy się z masą czekoladową, wstawiam krem na kilka godzin do lodówki, aż całość stężeje.
Po tym czasie blenduję ciasteczka, rozpuszczam masło i dodaję ciasteczka. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Teraz mogę już złożyć deserki.
Na galaretkę z truskawkami wykładam po 2-3 łyżki kremu. Krem posypuję ciasteczkami, a górę dowolnie ozdabiam (u mnie to czekolada mleczna, biała i kawałki truskawek).
Deserki truskawkowe z kremem namelaka gotowe. Smacznego 🙂

Ciasto maślankowe z owocami
Zobacz również

Półwysep Istria na weekend majowy cz. 1
8 lipca, 2024
Brownie z malinami
16 marca, 2022